Czym z perspektywy nauki jest olej palmowy? Dlaczego jest najpowszechniej stosowanym tłuszczem roślinnym na świecie? Dlaczego jest często wykorzystywany przez producentów żywności i kosmetyków? Czy możemy ograniczyć negatywny wpływ produkcji tego surowca na środowisko naturalne? Poznaj fakty, fake newsy i zadaj pytania ekspertom.
Olej palmowy - produkcja i spożycieOlej palmowy ma opinię szkodliwego dla zdrowia składnika żywności, a uprawa palmy olejowej uważana jest za proces niszczący środowisko. Emocje budzą rosnące lawinowo liczby związane z jego produkcją i konsumpcją. Według statystyk, rocznie na świecie produkuje się 66 mln ton oleju palmowego. Plantacje palmy olejowej zajmują 27 mln ha - to prawie tyle co powierzchnia Polski. W 2017 roku do naszego kraju trafiło - w postaci surowca oraz w gotowych produktach - 445 tys. ton tego tłuszczu*. Olej palmowy znajdziemy w żywności (margaryna, ciastka, pieczywo etc.) i paszach, środkach gospodarstwa domowego oraz kosmetykach (mydła, środki powierzchniowo-czynne, szampony), ponadto jest stosowany do produkcji biopaliw.
Spotkanie #CiekawiNauki - fakty i dyskusja ekspertówCelem spotkania #CiekawiNauki - Olej palmowy w środowisku i żywności jest zaprezentowanie tematu w szerokiej perspektywie. Przedstawimy fakty, dane naukowe statystyczne.
Dyskusja toczyć się będzie wokół 3 zagadnień:
1. technologii obróbki oleju palmowego i jego właściwości. Specjaliści omówią pojęcia rafinacji, uwodornienia oraz wskażą różnice między tymi procesami. Poznamy powody, dla których olej palmowy jest tak popularnym surowcem w przemyśle spożywczym.
2. zdrowotnych skutków spożywania oleju palmowego. Dowiemy się m.in.: do jakich schorzeń doprowadzić może nadmierne spożywanie tłuszczów, w tym oleju palmowego, oraz jakie związki występujące w jego składzie mogą wpływać na nasze zdrowie; jak rozpoznać na etykiecie produktu, czy olej palmowy zawiera izomery trans.
3. ochrony środowiska. Reprezentanci EPOA i WWF Polska wskażą największe zagrożenia związane z niezrównoważoną uprawą palmy olejowej (wylesianie, utrata lasów deszczowych, wymieranie gatunków orangutanów, słoni etc.). Zaprezentują, na czym polega zrównoważona produkcja oleju palmowego i wskażą produkty zawierające certyfikowany surowiec.
Ciekawostką będzie prezentacja oleju palmowego - każdy z uczestników będzie mógł zobaczyć z bliska próbki nieprzetworzonego surowca, oleju poddanego rafinacji, jak również poszczególne frakcje oleju palmowego.
PrelegenciW spotkaniu udział wezmą: dr inż. Agata Sommer i dr inż. Karol Parchem (Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności - Wydział Chemiczny Politechniki Gdańskiej), mgr inż. Agata Studzińska i mgr inż. Grzegorz Muszyński (Olenex w imieniu European Palm Oil Alliance) oraz prof. dr hab. Krzysztof Krygier (były Kierownik Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Żywności SGGW, członek Rady Naukowej Polskiej Koalicji ds. Zrównoważonego Oleju Palmowego) i Marta Grzybowska (WWF Polska w imieniu Polskiej Koalicji ds. Zrównoważonego Oleju Palmowego).
Rozmowę poprowadzi Maciej Dzwonnik, rzecznik prasowy PG.
*dane pochodzą z raportu WWF Polska "Olej palmowy w Polsce" oraz ze strony https://www.wwf.pl/ekonsumpcja/olej-palmowy
#CiekawiNauki - Olej palmowy w środowisku i żywności Kiedy? 28 lutego (piątek), godz. 18:00
Gdzie? Politechnika Gdańska, Audytorium Novum
Wstęp: wolny, liczba miejsc ograniczona.
REJESTRACJA:
www.bilety.pg.edu.plWstęp na wydarzenie możliwy jest po okazaniu biletu: wydrukowanego bądź na ekranie urządzenia mobilnego.
Organizator: Politechnika Otwarta
Patronat medialny: Pod Prąd