CIEKAWI ŚWIATA to cyklu wykładów popularnonaukowych dla seniorów.
Z morza na talerz
Ryby są szeroko obecne w naszej kuchni, szczególnie licznie pojawiając się w tradycyjnych przepisach z obszaru Pomorza. Jednak fakt, że kupujemy ryby nad morzem, nie zawsze oznacza, że są one poławiane w Bałtyku. Skąd więc pochodzą produkty, które trafiają na nasze stoły? I czym dokładnie są akwakultury?
Podczas spotkania przyjrzymy się m.in. zjawisku przełowienia i sprawdzimy, jakie gatunki są nim szczególnie zagrożone. Porozmawiamy również o pochodzeniu egzotycznych owoców morza i innych produktów, które znajdujemy w naszych sklepach. Wszystko po to, by wybierać produkty nie tylko zdrowe dla nas, ale także przyjazne dla środowiska. Podczas warsztatów zapoznamy się również z gatunkami ryb żyjących w Bałtyku i innymi organizmami, z których w różny sposób korzystamy w naszych kuchniach.
prowadzenie Anna Sowa
termin 07.05.2025, godz. 12:00 | 09.05.2025, godz. 10:00
szczegóły i bilety https://experyment.gdynia.pl/wydarzenia/ciekawi-swiata-semestr-letni-2024-2025/