stat
Impreza już się odbyła

Co jedli i jak gotowali dawni gdańszczanie? Najświeższe odkrycia o gdańskiej kuchni z wykopalisk archeologicznych. W południowej fosie Głównego Miasta w Gdańsku archeolodzy odkryli (w latach 2011-2012) ponad 22 tysiące fragmentów naczyń i kolekcję metalowych sprzętów kuchennych. Ten zespół zabytków świadczy o preferencjach konsumenckich gdańskich mieszczan w okresie nowożytnym. Innymi słowy, dzięki badaniom archeologicznym dowiadujemy się, co i jak jedli gdańszczanie, począwszy od XVI wieku.

Muzeum Archeologiczne w Gdańsku zaprasza na popularnonaukowe wystąpienie połączone z pokazem, którego tematem będzie nowożytna kuchnia gdańska. Wystąpi Aleksandra Kucharska - muzealniczka i rekonstruktorka kulinarna, współautorka (z Katarzyną Fiszer) książki "Smaki Gdańska" (2022).

21 października - 16 grudnia 2025, g. 17:00 - 18:30

Gdańsk,
Wstęp wolny

31 października 2025 - 31 maja 2026

bilety 14 zł
ulgowy 10 zł
Wydarzenie odbędzie się w Spichlerzu Błękitny Baranek (oddział Muzeum Archeologicznego w Gdańsku) 16. listopada 2023 r. o godzinie 17:00. Wstęp wolny!

Jest to przedsmak nowej wystawy przygotowywanej przez Muzeum Archeologiczne w Gdańsku w ramach większego projektu pod nazwą: "Zza miedzy i zza morza - kuchnia i stół gdański w świetle badań archeologicznych południowej fosy Głównego Miasta".

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

alert Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.

Przeczytaj także