stat
Impreza już się odbyła

Co jedli i jak gotowali dawni gdańszczanie?

Co jedli i jak gotowali dawni gdańszczanie? Najświeższe odkrycia o gdańskiej kuchni z wykopalisk archeologicznych. W południowej fosie Głównego Miasta w Gdańsku archeolodzy odkryli (w latach 2011-2012) ponad 22 tysiące fragmentów naczyń i kolekcję metalowych sprzętów kuchennych. Ten zespół zabytków świadczy o preferencjach konsumenckich gdańskich mieszczan w okresie nowożytnym. Innymi słowy, dzięki badaniom archeologicznym dowiadujemy się, co i jak jedli gdańszczanie, począwszy od XVI wieku.

Muzeum Archeologiczne w Gdańsku zaprasza na popularnonaukowe wystąpienie połączone z pokazem, którego tematem będzie nowożytna kuchnia gdańska. Wystąpi Aleksandra Kucharska - muzealniczka i rekonstruktorka kulinarna, współautorka (z Katarzyną Fiszer) książki "Smaki Gdańska" (2022).

lip 3

środa, g. 17:30

Gdańsk, ul. Toruńska 1
Wstęp wolny
lip 7

niedziela, g. 13:00

Gdańsk,
bilety 20 zł
ulgowy 1-12 zł
Wydarzenie odbędzie się w Spichlerzu Błękitny Baranek (oddział Muzeum Archeologicznego w Gdańsku) 16. listopada 2023 r. o godzinie 17:00. Wstęp wolny!

Jest to przedsmak nowej wystawy przygotowywanej przez Muzeum Archeologiczne w Gdańsku w ramach większego projektu pod nazwą: "Zza miedzy i zza morza - kuchnia i stół gdański w świetle badań archeologicznych południowej fosy Głównego Miasta".

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Przeczytaj także