Kulisy pracy specjalistów CMM zajmujących się znalezionymi w wodzie ubraniami i żywnością przybliżymy 26 listopada o godz. 17 słuchaczom otwartego wykładu w Ośrodku Kultury Morskiej.
Większość zabytków wydobywanych z dna naszego morza to przedmioty żelazne lub drewniane. Siłą rzeczy właśnie one zajmują najwięcej czasu konserwatorom, którzy je zabezpieczają i przygotowują do publicznej prezentacji.
Znacznie rzadziej zachowują się i są zwykle trudniejsze w konserwacji takie zabytki jak żywność i tkaniny. O wyzwaniach w tej materii i sukcesach Centralnego Muzeum Morskiego w Gdańsku opowie Irena Rodzik, kierownik Działu Konserwacji Muzealiów.
Dowiecie się Państwo m.in., jak konserwowano czosnek, masło i mięso znalezione w trakcie badań bałtyckich wraków. Omówione zostaną także problemy, z jakimi borykali się specjaliści CMM podczas prac związanych z konserwacją i rekonstrukcją ubrań marynarskich z wraka statku "Generał Carleton", który zatonął w 1785 r. w pobliżu ujścia Piaśnicy do Bałtyku. To zresztą ewenement wśród muzealnych kolekcji w całej Europie. Łatwo znaleźć w nich przykłady eleganckich i drogich strojów z minionych epok, jednak "odzieży roboczej" - a taki charakter mają stroje z "Generała Carletona" - brakuje.
Na słowach się nie skończy - słuchacze wykładu będą mieli okazję zobaczyć przykłady zakonserwowanych przez pracowników CMM zabytków.
Wtorek, 26 listopada 2013 r., godz. 17.
Ośrodek Kultury Morskiej, oddział CMM
Gdańsk, ul. Tokarska 21-25
Wejście od strony Motławy i od ul. Tokarskiej.