PREMIERA tomu odbędzie się podczas Gdańskich Targów Książki. Od kilku lat Nadbałtyckie Centrum Kultury zaprasza do zwiedzania regionu szlakiem literatury pomorskiej. Pokłosiem kilkudziesięciu odbytych już wycieczek jest seria książek "Czytanie Pomorza. Literacki przewodnik po regionie". Tym razem zapraszamy do udziału w podróży kulinarnej!
Książka "Czytanie Pomorza. Smacznie napisane" łączy kulinaria z literaturą. Do podzielenia się z czytelnikami rodzinnymi przepisami kulinarnymi i ich historiami zaprosiliśmy kilkanaścioro ludzi pióra z Pomorza. Trudno znaleźć jeden klucz, żeby opisać zawarte w tomie receptury. Najczęściej to proste dania "z duszą", sporo smaków dzieciństwa. Pojawiają się zarówno propozycje lekkich przekąsek, jak i potrawy treściwe. Czasem zdarzy się nawet fastfood. Są dania codzienne i świąteczne specjały. Potrawy stąd oraz te przywiezione z innych regionów Polski czy nawet świata. Wszystkie wiążą się z niezapomnianymi przeżyciami.
Autorzy:Wojciech Boros, Martyna Bunda, Krystyna Chwin, Tadeusz Dąbrowski, Jacek Dehnel, Jarosław Ellwart, Anna Janko, Adam Kamiński, Dorota Karaś, Andrzej Kasperek, Monika Milewska, Daniel Odija, Barbara Piórkowska, Michał Pruszak, Bożena Ptak, Mieczysław Struk, Lawrence Ugwu.
W prezentacji tomu udział wezmą:Dorota Karaś - dziennikarka, reporterka, pisarka. Autorka książek "Cybulski. Podwójne salto" oraz "Walentynowicz. Anna szuka raju". Dla Czytania Pomorza podzieliła się rodzinną recepturą na pierogi.
Tadeusz Dąbrowski - poeta, eseista, krytyk literacki. Redaktor pisma "Topos", członek rady programowej festiwalu Europejski Poeta Wolności. Dla Czytania Pomorza zdradzil rodzinny sekret piernika z miętą.
Prowadzenie: Magdalena Grzebałkowska
Książka "Czytanie Pomorza. Smacznie napisane" i inne nasze wydawnictwa do nabycia na stoisku Nadbałtyckiego Centrum Kultury na Gdańskich Targach Książki.