Metoda tradycyjna lub inaczej szampańska, to metoda produkcji win musujących, która nie jest zarezerwowana jedynie dla szampanów. Z powodzeniem korzysta z niej Hiszpania, tworząc swoje cavy oraz Francja, produkując poza Szampanią wina musujące o wdzięcznej nazwie crémant, a także Polska - szczególnie okolice Zielonej Góry wyspecjalizowały się w winach musujących produkowanych metodą tradycyjną.
W trakcie degustacji pokażemy 4 wina produkowane metodą tradycyjną, ale z różnych zakątków Europy i z różnych szczepów:
-Reyes d'Aragon, Cava el Casto, Reserva, brut (Hiszpania - macabeo, chardonnay)
-Les Quinze Arpents, Vouvray AOC, Crémant de Loire, brut (Francja - chenin blanc)
-Winnica Aris, Traditio brut (Polska - riesling, pinot noir)
-Familie Moutard, Blanc de blancs, brut nature (Francja - chardonnay)
W czasie spotkania oprócz wina na stole znajdą się oliwki, pieczywo z rzemieślniczej piekarni, oliwa, ocet balsamiczny, woda.
Czas trwania degustacji: 1,5 2 godzin.