Werona jest miejskim sercem regionu winiarskiego Valpolicella. Tworzy się tam wina raczej z lekkich czerwonych szczepów. Natomiast Valpolicella słynie dodatkowo z wykorzystywania metody appassimento, czyli podsuszania winogron, z których potem tworzy się słynne na cały świat Amarone. I właśnie Amarone będziecie mogli spróbować i porównać z winami z tych samych szczepów, ale bez wykorzystania tej metody. Wytłumaczymy poziomy apelacyjne, które obowiązują w regionie, jak przebiega proces podsuszania i dlaczego Valpolicella Ripasso nazwyana jest "baby Amarone".
Spróbujemy 4 win:-Bertoldi, Bardolino Classico 2023,
-Bertoldi, Valpolicella Classico 2022,
-Villa san Carlo, Valpolicella Ripasso Superiore 2020,
-Villa san Carlo, Amarone della Valpolicella 2016
W czasie spotkania oprócz wina na stole znajdą się oliwki, pieczywo z rzemieślniczej piekarni, oliwa, ocet balsamiczny, woda.
Czas trwania degustacji: 1,5 2 godzin.