Zapraszamy na degustację win chilijskich. Spotkanie uświetni i poprowadzi Maxe Weinlaub, degustację win marki Viña Maipo oraz wyśmienite tapas przygotuje Szef Kuchni Restauracji Baltica Zbigniew Pyc, laureat i uczestnik wielu krajowych i międzynarodowych konkursów kulinarnych.
Światowej sławy winemaker, który od 2007 roku jest szefem winiarzy Viña Maipo, opowie nam o swoich doświadczeniach, pasji i miłości do wina. Wszyscy obecni będą więc mieli okazję posłuchać ciekawego wykładu dotyczącego chilijskiego winiarstwa, tajemnic uprawy winorośli i specyfiki regionu, w którym tak dobrze wzrasta m.in. czerwona odmiana winorośli - syrah.
Nie będzie to więc zwykła degustacja, a raczej spotkanie z kulturą kraju, którego tradycje winiarskie sięgają XVI wieku i są związane z hiszpańskim osadnictwem. Maipo nadal jest miejscem, gdzie ludzie powierzają swoje ziemie w protekcję, modląc się w kościołach o urodzaj i bezpieczeństwo.
To zadziwiające, jak mawia sam Max Weinlaub, ale winnice sąsiadujące z położonym 38 km na południe od Santiago miasteczkiem Maipo rzeczywiście zdają się być w cudowny sposób chronione.
Może właśnie te duchowe podejście połączone z olbrzymią wiedzą enologiczną ludzi takich jak gość specjalny wydarzenia sprawiły, że wina marki Viña Maipo od 1948 roku cieszą się wciąż rosnącą popularnością i są eksportowane do ponad 70 krajów. Mamy nadzieję, że zasmakują także Państwu.