stat
Impreza już się odbyła

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

Pojęcie "wina naturalne" obejmuje dwa coraz popularniejsze nurty współczesnego winiarstwa - wina ekologiczne i wina biodynamiczne. Ich cechą wspólną jest jak najmniejsza interwencja w proces tworzenia wina - wino naturalne to takie, któremu nic nie dodano i nic nie ujęto.

W winnicach ekologicznych nie wykorzystuje się chemicznych środków ochrony roślin, sztucznych drożdży ułatwiających kontrolowanie procesu fermentacji, do minimum ogranicza się poziom siarczynów służących do konserwacji wina, nie stosuje się technologicznych metod jego ulepszania.

Biodynamika to coś więcej - praca w winnicy i poszczególne etapy tworzenia wina są dostosowane do faz księżyca, ziemię użyźnia się specjalnymi miksturami, wina fermentują w glinianych amforach.
Wina naturalne często zaskakują nietypowym smakiem i aromatem, to winiarska podróż w przeszłość, ale zdaniem wielu i w przyszłość, bo miłośników "winiarskiego slowfoodu" jest coraz więcej.

12:00 - 15:30 degustacja win naturalnych (ekologicznych, biodynamicznych) komentowana przez Wojciecha Bońkowskiego (współautor z Markiem Bieńczykiem przewodnika "Wina Europy", w latach 2002-2010 autor i zastępca redaktora naczelnego Magazynu Wino, współzałożyciel portalu winicjatywa.pl), autorskie menu Artura Moroza dopasowane do charakteru win, wstęp na zaproszenia
16:00 - 20:00 prezentacja oferty trójmiejskich importerów, możliwość spróbowania ponad 30 win produkowanych metodami konwencjonalnymi oraz win ekologicznych i biodynamicznych

Importerzy:

Cyrano & Roxane - wina francuskie
Noma - wina włoskie
Oliwa i Wino - wina portugalskie i gruzińskie
Rio del Vino - wina hiszpańskie
Dolio Vini

Organizatorzy:
Polski Touring Klub
tel. 600 066 044, mail: ptk@touringklub.pl
winicjatywa.pl

Informacja o biletach

Część I – 12:00 – 15:30 część zamknięta, na zaproszenia
Część II – 16:00 – 20:00 część otwarta, wstęp 25 zł

Przeczytaj także