stat
Impreza już się odbyła

Zapraszamy na wyjątkową degustację win z toskańskiej winnicy Castello del Terriccio, ścisłej czołówki regionu Maremma. Czarna porzeczka, wanilia, skóra - to tylko niektóre z aromatów, jakie tego wieczoru będzie dane Wam poczuć. Naszym przewodnikiem będzie Grzegorz Billot, jeden z najbardziej utytułowanych sommelierów w Polsce.

Gość specjalny:
Bettina Bertheau z winnicy Castello del Terriccio

Dlaczego warto?
Kolacja degustacyjna ze słynnymi, toskańskimi winami z Castello del Terriccio, przygotowana przez Szefa Kuchni Dominika Karpika Restauracja Mercato z Hotelu Hilton w Gdańsku komentowana przez Bettinę Bertheau z winnicy Castello del Terriccio oraz Grzegorza Billota z Wine Taste Gdańsk.

Menu:

Aperitif: Franciacorta Cadel Bosco Cuvée Prestige

I danie: Śledź / oliwa koper / karczochy / ogórek / maślanka / kawior pstrąg
Con Vento 2022 viognier | sauvignon blanc

II danie: Tatar z polędwicy wołowej / trufla / grzyby / szczypior
Tassinaia 2019 | merlot | cabernet

III danie: Kaczka / trufla / ziemniak / demi glace
Castello del Terriccio 2006 / 2010 / 2016 | syrah | petit verdot

IV danie: Jagnie pomorskie / wędzony seler / groszek / szparag / burak / czosnek fermentowany
Lupicaia 2006 / 2010 / 2016 | cabernet sauvignon | petit verdot
Deser: Gruszka / limonka / kardamon / wanilia

Petit four na wynos dla gości

O producencie:
Castello del Terriccio to winnica położona w sercu Toskanii z bogatą historią sięgającą czasów Etrusków. Ma 1500 ha gruntów, z czego 60 przeznaczonych jest na winnice. Rodzina Serafini Ferri kontynuuje filozofię założyciela, Gian Annibale Rossiego di Medelany, dążąc do produkcji win najwyższej jakości.

mercato.gdansk@hilton.com
Uwaga! Liczba miejsc jest ograniczona, więc zarezerwujcie swoje doświadczenie jak najszybciej.