stat
Impreza już się odbyła

Zapraszamy na warsztaty poświęcone diecie Hashimoto.

Czas trwania: 4h (1,5-2 h zajęcia teoretyczne połączone z wykładem, 2-2,5 h gotowanie w praktyce)

Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy, jest najczęściej występująca chorobą autoimmunizacyjną na świecie. Jest chorobą narządową swoistą, czyli atakuje konkretny narząd, w tym wypadku tarczycę. Dotyka coraz więcej osób. Mówi się nawet o nawet 38 % ludzi, zarówno kobiet jak i mężczyzn. Towarzyszy jej wiele dolegliwości, cierpi cały organizm chorego.Hashimoto można określić jako kłamcę towarzyszące dolegliwości mogą świadczyć o wielu innych chorobach i czasami upływa wiele lat zanim pacjent usłyszy właściwą diagnozę. Choroby na dzień dzisiejszy nie da się wyleczyć, ale można wprowadzić ją w stan remisji. Warto do tego dążyć, ponieważ choroby autoimmunizacyjne często chodzą w parach.

Warsztaty będą się składały z dwóch części:
- teoretyczna prowadzona przez Hanię (wykład poświęcony diecie)
- praktyczna prowadzona przez Kamila, gdzie wspólnie przygotujemy posiłki dedykowane dla ludzi z Hashimoto.

Przygotujemy:
- koktajl owocowy z mlekiem kokosowym i kurkumą
- szakszuka (danie śniadaniowe z dynią, boczkiem, papryką i jajkami)
- krokiety maca z mąką ryżową i kukurydzianą z sosem limonkowo-miętowym
- tatar z łososia z ogórkiem i sezamem
- kurczak duszony z warzywami i oliwkami Kalamata z frytkami z kolorowej marchwi i pasternaku
- warzywa z sosem curry z dzikim ryżem jaśminowym
- pudding tapioka z mango

Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).