Program Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole prezentuje kulturę kulinarną współczesnych osadników, imigrantów przybyłych do Polski w XXI wieku. Prezentacja odbędzie się poprzez warsztaty, rozmowę, opowieść. Uczestnikami warsztatów mogą być zarówno mieszkańcy Trójmiasta, jak i turyści.
Zapraszamy wszystkich, którzy chcą nauczyć się gotowania potraw oryginalnie obcych, może egzotycznych, ale także, a może przede wszystkim są ciekawi przybyszy, interesuje ich rozmawianie o kuchni, domu, tęsknocie, wchłanianiu Polski do swojego życia i jedzenia. Podczas cyklu powstaną filmy dokumentujące wydarzenia.
Opieka merytoryczna i kuratorska: Monika Kucia
IRAN
29 lipca, piątek
warsztaty: godz. 17.30-19.30
spotkanie otwarte: 19.30-20.30Milad Ghorbani - Irańczyk z Teheranu, który mieszka w Europie od 13 lat, obecnie na stałe zamieszkuje Szwecję, ale często odwiedza Polskę. Studia skończył na Węgrzech, kilka miesięcy spędził także w Serbii. Z zawodu jest farmaceutą i obecnie pracuje w zawodzie w regionie Värmland w Szwecji, ale jego wielka pasja to gotowanie. Dzięki niej przenosi się do swojej ojczyzny i domu rodzinnego, za którymi niezmiennie od lat tęskni. Poprzez smaki i zapachy kuchni perskiej, wraca do znanych i ukochanych przez niego miejsc, to poniekąd jego sposób radzenia sobie z wyzwaniami życia imigranta. Zaprosi Was na warsztaty kuchni perskiej, podczas których przyrządzicie danie z północy Iranu o nazwie Mirza Ghasemi. To cudowny mariaż bakłażanów, czosnku i pomidorów, który wspaniale wprowadzi Was w klimat ojczyzny Milada.
CZECZENIA
30 lipca, sobota
warsztaty: godz. 11.00-13.00
spotkanie otwarte: 13.00-14.00Zargan Nasordinowa pochodzi z Czeczenii. Jest muzułmanką i matką czworga dzieci. Znalazła się w Polsce, uciekając przed wojną. Aby znaleźć się w Polsce, przejechała tysiące kilometrów. Zawsze pyta: czy muzułmanka ma prawo do szczęścia w chrześcijańskim kraju? Ma 186 szwów na brzuchu. To ślady jej cierpienia. 186 szwów to także tytuł książki, w której Anna Kaszubska opisuje bolesne doświadczenia Zargana. Zargan mieszka w Warszawie, pracuje, robi pierogi, manty, ciasta. Na warsztatach zrobicie z nią zupę okroszkę, placki czepalgasze oraz manty z dynią i ziemniakami.
UKRAINA
30 lipca, sobota
warsztaty: godz. 17.30-19.30
spotkanie otwarte: 19.30-20.30Alona Synianska - Ukrainka, gotuje w restauracjach, pokochała kuchnię wegańską. Pokaże m.in., jak zrobić chałwę słonecznikową i barszcz ukraiński.
UZBEKISTAN
31 lipca, niedziela
warsztaty: godz. 12.00-14.00
spotkanie otwarte: 14.00-15.00Oksana Szatogo urodziła się i wychowała w Taszkiencie, stolicy Uzbekistanu. Rodzina Oksany przyjechała do Polski w 2009 roku jako rodzina repatriantów. Była członkinią Rady Imigrantów i Imigrantek przy Prezydencie Miasta Gdańska 2016-2020 r. Interesuje się integracją imigrantów w Gdańsku, rozwojem dialogu międzykulturowego, a także upowszechnieniem wiedzy o swoim kraju. Uczestniczyła w projektach Wielokulturowa Kuchnia (kuchnia uzbecka, kuchnia ormiańska), warsztatach robienia kimchi, spotkaniach kulturowo-podróżniczych Nieodkryty Uzbekistan i Szkoła Różnorodności. Z wykształcenia jest inżynierem energetykiem, a pracuje jako księgowa. Oksana wraz z mężem Władysławem będą gotować najpopularniejsze dania Uzbekistanu, uzbeckie manty oraz pilaw.
INFORMACJE PRAKTYCZNE:- Czas trwania warsztatów: 2 godziny
- Obowiązują zapisy: zgłoszenia poprzez maila: zapisy.etno@mng.gda.pl- Spotkanie otwarte po warsztatach jest dostępne dla wszystkich. Obiecujemy mikrodegustacje potraw lub napoi.
Monika KuciaDziennikarka, kuratorka, producentka, performerka. Absolwentka Wiedzy o Teatrze w Akademii Teatralnej w Warszawie (1999). Kuratorka Festiwalu Gorzkie Żale i Nowe Epifanie od 2014 roku. Dziennikarka, stała autorka Kwartalnika Przekrój i portalu Culture.pl. Autorka publikacji Cuisine PL promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE w
2011 r. Autorka wydarzeń kulinarno-artystycznych, m.in. Stypa. Rytuał utraty w Państwowym Muzeum Etnograficznym (2016), Klątwa w Państwowej Galerii Sztuki Zachęta (2019), All Inclusive (2019) na inaugurację Festiwalu Culturescapes w Theater Basel w Bazylei czy Polish Table: Mine, Yours, Ours w Museum of Food and Drink w Nowym Jorku (201. Organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i społecznych, m.in. we współpracy z Polin Muzeum Historii Żydów Polskich.
Partner wydarzenia:
KUKBUK.PLKolejne spotkania odbędą się w dniach:2-4 września
23-25 września
Więcej informacji wkrótce
Cykl "Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole" odbywać się będzie w ramach projektu Schronienie klimat, migracje, dziedzictwo, który jest współfinansowany ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego 2014-2021 oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu Kultura, Działanie 2 Poprawa dostępu do kultury i sztuki.