Gotować każdy potrafi, wybitnie i ze smakiem. Kolejne wspólne gotowanie prosto z K5 Waszych domach (live streaming).
Zadbajcie o produkty najwyższej jakości, bo to w kuchni najważniejsze. Wersja 03 dedykowana jest dla wszystkich chętnych. W tym wydaniu zaprosimy najmłodszych domowników. Odpalimy cudowne domowe gotowanie w odlotowych aromatycznych smakach.
Jeżeli macie problem z dostępnością produktów, to możecie zakupić pakiet dla 4 osób (dostępny na naszej stronie, odbiór osobisty w sobotę w godzinach 10-13 w K5 przy zachowaniu wszystkich środków ostrożności.
Zamówienia na pakiet przyjmujemy do godziny 18 najbliższy czwartek (16 kwietnia). Cena pakietu 220 PLN (w tym vat 23%). Produkty w pakiecie zawierają opakowania zbiorcze do wykorzystania przy kolejnych gotowaniach w kuchni (mango pulpa 0,8 kg, oliwa z oliwek 0,4 l, tahini 0,3 kg).
Jeżeli chcecie sami zaopatrzyć się w produkty, lista poniżej:
kurczak udziec bez kości zagrodowy 0,4-0,6 kg
cebula 1 cebula
imbir 1 łyżeczka (posiekana)
czosnek 1 główka
kardamon 2 nasiona łyżeczka
kumin 1/2 łyżeczki
anyż gwiazdki 2 sztuki
pomidory pelati lub kostka 0,4 kg
garam masala 1 łyżka
chili 1 małe (opcjonalnie)
kolendra 1 pęczek
makaron nitki 1/3 szklanki
ryż Basmati 2 kubki
woda lub wywar warzywny 0,5l
oliwa z oliwek 1 kubek
mieszanka siedmiu przypraw libańskich 1 łyżeczka
cynamon 1/2 łyżeczki
sól
kalafior 1 sztuka
ras el hanout (przyprawa marokańska) lub garam masala 2 łyżki
granat 1 sztuka
cytryna 2 sztuki (sok)
tahini (pasta sezamowa) 2 łyżki
woda 3 łyżki
mango pokrojone w kostkę lub pulpa mango 2 kubki
jogurt gęsty 2 kubki
mleko 1 kubek
miód lub cukier palmowy 1 łyżka
kardamon 1/2 łyżeczki
pistacje (do dekoracji)
szafran (opcjonalnie)
siedem przypraw libańskich (przepis):
przyprawy miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji (ziele angielskie 1 łyżeczka, pieprz 1 łyżeczka, goździki 1 łyżeczka, gałka muszkatołowa 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżeczka, kolendra nasiona 1 łyżeczka, imbir w proszku 1 łyżeczka)