stat
Impreza już się odbyła

Dynia na stole - warsztaty jednodniowe

Do niedawna dynia kojarzyła się nam najczęściej z pestkami lub marynatą. Dziś to warzywo zyskuje coraz większą popularność. To bardzo dobrze, bo dynia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dynia ma bardzo wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jest bardzo uniwersalnym warzywem.

wrz 20-21

piątek - sobota, g. 10:00 - 10:00

Gdańsk,
Wstęp wolny
paź 30

środa, g. 17:30

Gdańsk,
bilety 189 zł
Jet niskokaloryczna i beztłuszczowa. Wartość kaloryczna dyni jest dość niska - 100g świeżej masy to około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża. 
Surowy miąższ dyni jest raczej wodnisty i pozbawiony smaku. Dopiero po ugotowaniu lub upieczeniu, a także doprawieniu i wkomponowaniu w danie nabiera smaku i charakteru.
Tego wieczoru pokażemy jak w prosty sposób przygotować dania, które sprawią, że będzie miała dużo więcej entuzjastów niż przeciwników.

Co przygotujemy:
sałatka z pieczonej dyni, soczewicy i koziego sera z miętowym sosem
krem z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami
risotto z dyni z kiełbasą chorizo
ciasteczka dyniowo-owsiane z rodzynkami i orzechami