Przed gośćmi Galerii Przymorze druga w tym roku okazja by rozsmakować się w ekologicznych rarytasach. Przez 4 najbliższe dni miłośnicy produktów naturalnych będą mogli zaopatrzyć się w wyroby wytwarzane tradycyjnymi metodami, bez użycia sztucznych konserwantów czy nienaturalnych polepszaczy smaku.
Zielone Jarmarki od wielu lat stanowią atrakcję kulinarną zarówno dla mieszkańców Przymorza jak i okolicznych dzielnic Gdańska. Idea zakładająca, że wydarzenie odbywa się raz w miesiącu sprawia, że za smakołykami można się naprawdę stęsknić. Dlatego rozpoczynająca się w środę edycja to idealna okazja do uzupełnienia zapasów. Wśród produktów znajdziemy nierzadko słynne już:
- wędliny staropolskie, w tym pachnące kiełbasy, szynki czy schaby,
- chleby wypiekane bez drożdży, na naturalnym zakwasie,
- sery górskie - oscypki i sery wykonywane z mleka mieszanego (na miejscu jest grill, więc można zamówić wersję na ciepło z żurawiną),
- miody w różnych rodzajach, które nie były poddawane obróbce termicznej, dzięki czemu zachowują swoją aktywność biologiczną, oraz pyłek kwiatowy czy propolis,
- przyprawy i zioła z całego świata, mieszanki do marynat,
- wyselekcjonowane herbaty ziołowo-owocowe,
- pierogi domowe przyrządzone na wiele sposobów,
- smalce w różnych smakach,
- wędliny suszone i dojrzewające,
- oliwki i wędliny hiszpańskie,
- śledzie w kilku nietypowych odsłonach,
- sery kozie,
- przepiękne rękodzieło.
Zielonych Jarmarków naszym stałym bywalcom nie trzeba przedstawiać, dlatego szczególnie zachęcamy do udziału wszystkich tych, którzy jeszcze nie mieli okazji rozsmakować się w produktach serwowanych podczas tego cyklicznego wydarzenia - mówi Agnieszka Wojtaszczyk, dyrektor Galerii Przymorze.
Impreza rozpoczyna się w środę 15.02 i potrwa do soboty 18.02.
Terminy kolejnych edycji można sprawdzić na stronie www.galeriaprzymorze.pl w dziale wydarzenia.
Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.