Zapraszamy Cię na mini kurs wiedzy o winie - to będzie taki elementarz wiedzy związanej ze światem wina. Wspólnie otworzymy 4 różne butelki czerwonych win, które następnie zdegustujemy. Spokojnie i powoli wytłumaczymy Ci skąd biorą się aromaty w winie, jak przebiega produkcja wina i wyjaśnimy wszystkie terminologiczne zawiłości. W kameralnym gronie (8 osób) będziecie mogli zadać dowolną liczbę pytań, a my na wszystkie skrupulatnie odpowiemy.
Po wspólnie spędzonych 2 godzinach:-poznasz smak 4 różnych czerwonych win
-dowiesz się, jak degustować wino
-zrozumiesz pojęcia związane ze światem wina: szczep, winifikacja, apelacja, trybuszon
-nauczysz się lepiej czytać etykiety win
-będzie Ci łatwiej wybrać wino ze sklepowej półki
-poczujesz się pewniej przy wyborze wina w restauracji
-bez problemu otworzysz wino trybuszonem
W cenie kursu:-4 kieliszki degustacyjne czerwonego wina (4 x 90 ml)
-2 godziny warsztatu edukacyjnego
-pakiet edukacyjnych notatek
-przekąski: rzemieślniczy chleb, oliwki, oliwa, ocet balsamiczny
-włoski trybuszon na własność
Dla kogo jest to wydarzenie?-dla wszystkich rozpoczynających przygodę z winem
-dla osób, które nie uczestniczyły nigdy wcześniej w degustacji wina
-dla tych, którzy chcą się poczuć pewniej przy wyborze wina
-dla osób, które odnaleźć swój smak wina
Dla kogo nie jest to wydarzenie?-jeżeli uczestniczyłeś/aś w kursie WSET 1, to nie jest dla Ciebie
-jeżeli rozumiesz pojęcie szczepu oraz apelacji i bywając na degustacjach czułeś/aś się na nich swobodnie, to nie jest dla Ciebie
Prowadzenie: Jakub Walentowski - od 20 lat związany z gastronomią; od ponad 10 lat prowadzi szkolenia z wiedzy o winie dla zespołów restauracji, właścicieli restauracji i konsultantów ślubnych.