Zapraszamy na pierwszy w Polsce kulinarny festiwal Celebracje & Degustacje. Restauracje to nie tylko dobre jedzenie, ale też miejsce wspólnej celebracji życia. Niezależnie od płci, orientacji, poglądów i wyznania STÓŁ jest symbolem dialogu, jedności i radości, również ponad podziałami.
Maciej Nowak ambasador kulinarny wydarzenia, w każdej biorącej udział w akcji restauracji rekomenduje trzy dania do specjalnej, festiwalowej karty. Poza przystawką, daniem głównym, deserem będą na gości czekały niespodzianki do degustacji w ramach ceny kolacji: deska serów, wino, owoce morza i polskie oleje.
Goście Celebracji & Degustacji będą mieli do wyboru degustację w wersji wegetariańskiej lub klasycznej. Natomiast partnerzy projektu wzbogacą to doświadczenie. Na stole pojawią się talerze szlachetnych serów długo dojrzewających Skarby Serowara, przekąski z owoców morza i ryb prosto z portów Selgrosa, oleje tłoczone na zimno Kujawski oraz włoskie wina Insight Casa Pecunia.
Co ważne, 5 proc. procent dochodu z każdej kolacji zostanie przeznaczone przez restauratorów na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej.
W Trójmieście performance przy wspólnym stole odbywa się w Gdyni, na plaży Orłowo już 28 września.- Plaża to miejsce otwarte, symbol wolności, ale też miejsce drogi dla emigrantów i uchodźców, których nie wszyscy akceptujemy, miejsce ucieczek i powrotów, okno na świat. Zaprośmy ich do stołu. - tłumaczy Agnieszka Małkiewicz z FOR Solutions współorganizatorka wydarzenia.Performance będzie symbolicznym początkiem i zapowiedzią wspólnych stołów w festiwalowych restauracjach: przestrzenią do poznania się, rozmów, celebracji wspólnego czasu i degustacji smaków, można by rzec "rozpieszczalności".
Trójmiejskie restauracje, które wezmą udział w festiwalu to:Osteria Fino, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Vinegre, Malika, Courtyard by Marriott, Fisherman, Fino Gdańsk, Spożywczy Food & Drinks oraz Piwna 47.