stat
Impreza już się odbyła

Festiwal Jabłka Opinie (2)

Jabłka od lat stanowią polską specjalność zarówno w zakresie rekordowej skali ich produkcji (pierwsze miejsce w Europie), jak kreatywności w ich przetwarzaniu, przechowywaniu oraz zastosowaniach w przepisach kulinarnych. Świeże jabłka to element codziennej diety większości Polaków, ponadto owoce te pojawiają się w postaci przeróżnych przetworów w domowych spiżarniach, codziennych okazjach (np. spotkań towarzyskich, biznesowych, wydarzeń promocyjnych), jak i tych specjalnych np. celebracji polskich świąt i uroczystości.

wrz 28

sobota, g. 10:00 - 14:00

Gdynia,
Wstęp wolny
paź 12-13

sobota - niedziela, g. 11:00 - 19:00

Wstęp wolny
W ramach wydarzenia 7 listopada będziemy mogli obejrzeć unikalny pokaz "rzeźbienia jabłek" (połączony z warsztatem tzw. carvingu), czyli mistrzowskiego wykrajania obrazów oraz inspirujących kształtów, w tak niewielkich rozmiarach owoców jakimi są jabłka.

Atrakcją festiwalu będzie cykl "śniadania mistrzów" z udziałem aktorki filmowej i telewizyjnej Katarzyny Figury, najszybszego Polaka - sprintera WKS "Flota" Gdynia Przemysława Słowikowskiego oraz szefów kuchni z lokali Szlaku Kulinarnego Gdyni, w tym Marcina Popielarza z "Białego Królika" w Gdyni Orłowie oraz Grzegorza Marzejona i Tomasza Grota z lokalu Trafik | Jedzenie i Przyjaciele.
W czasie festiwalu uczestnicy będą mogli spróbować - osobiście przetestować, kilkadziesiąt różnych wypieków najlepszych gdyńskich kawiarni, cukierni i restauracji, a także blogerów kulinarnych. Wybrana grupa uczestników wydarzenia, wzmocniona ekspertami kulinarnymi, wybierze najsmaczniejszy wypiek gdyński z jabłkami AD 2015.

Na uczestników festiwalu czekają także cenne nagrody za oryginalne przepisy kulinarne, które należy dostarczyć do godziny 11:00. Rozstrzygnięcie zabawy nastąpi ok godz. 12:15.

W czasie festiwalu będzie można wziąć udział w Quizie Tytanów Wiedzy (50 pytań z "motywem jabłka" z różnych dziedzin społeczno-naukowych) z cennymi nagrodami, a także nabyć w promocyjnych cenach najlepsze jabłka z polskich sadów, herbatki z suszu owocowego, naturalne soki z ekologicznych jabłek, polskie cydry oraz konfitury. Bohaterami Festiwalu będą tradycyjnie także sami kupcy - sprzedawcy ze stoisk warzywno-owocowych Miejskich Hal Targowych, w tym Placu Targowego, którzy osobiście będą prezentowali i oferowali w sprzedaży kilkadziesiąt gatunków polskich jabłek. Na stoiskach cukierniczych z kolei, będzie można kupić w cenie promocyjnej (już od złotówki!) kawałek pysznego wypieku - szarlotki, placka, pączka czy strucla z jabłkami.

Skrócony program wydarzenia:
9:30-11:00 Prezentacje oraz degustacje wypieków konkursowych popularnych gdyńskich cukierni, kawiarni oraz restauracji (Hala Łukowa)
10:00-14:30 Pokazy rzeźbienia w owocach, w tym w jabłkach - warsztat Carvingu (Hala Łukowa oraz Plac Targowy)
10:00-14:00 Pchli Targ w podziemiu Hal Targowych
10:00-11:45 "Śniadania Mistrzów" - miejsce placyk na Hali Łukowej:
cz.1 zdrowe śniadania dla sportowców i osób aktywnych z Przemysławem Słowikowskim, najszybszym Polakiem - mistrzem Polski na 100 m oraz Grzegorzem Marzejonem i Tomaszem Grotem - kucharzami z restauracji "Trafik | Jedzenie i Przyjeciele".
cz. 2 autorskie pomysły na śniadania z Katarzyną Figurą oraz Marcinem Popielarzem - szefem kuchni restauracji "Biały Królik" w Gdyni Orłowie
11:45-12:15 Otwarte, degustacyjne obrady jury (z udziałem m.in. zaproszonych mistrzów oraz ekspertów kulinarnych) - głosowanie na wypieki konkursowe
12:20 Ogłoszenie wyników konkursu, pamiątkowe fotografie laureatów
12:30-13:00 Spacer Kulinarny po Placu Targowym z Katarzyną Figurą
12:45-14:30 Pokazy kulinarne na żywo - przygotowanie wypieków z jabłkiem, połączone z degustacjami, (w tym wg przepisów Gdynian) - Hala Łukowa
14:00-14:15 Losowanie nagród w konkursie - QUIZ Tytanów (konkurs wiedzy o jabłku)


Ponadto:
Warsztaty kreatywne dla dzieci - prowadzi Olga Obst, od 10:00 do 12:30 (Hala Łukowa)
Otwarty konkurs na najciekawszy kulinarny przepis domowy z jabłkiem - ogłoszenie wyników 12:15 (równoległe obrady drugiego jury 11:45-12:15)
Sprzedaż jabłek w cenach promocyjnych na wszystkich stoiskach Placu Targowego.
Rozdawanie oryginalnych kaszubskich przepisów kulinarnych oraz kuchni międzynarodowej.
Promowanie pamiątkami Hal Targowych (T-Shirt + torba) - osób, które przyniosą swój domowy przepis na wypiek z jabłkami.

Wystawa plakatów społecznych o tematyce promującej spożywanie jabłek.