Dwa dni kulinarnych sztuczek. Kreatywne połączenia składników, zaskakujące nazwy dań i radośnie niskie ceny - festiwal (nie) na żarty w Restauracji Lobster zaprasza na dwa wieczory pełne niespodzianek.
Szef kuchni Jacek Lubawski razem z Pawłem Wątorem i Jackiem Majcherkiem na oczach gości przygotują aż 12 niebanalnych dań. Do tego starannie dobrane wino i nastrojowa muzyka - brzmi jak doskonały plan na prima-aprillisowy weekend.
Co zaserwujemy podczas dwudniowego festiwalu (nie) na żarty?JACEK LUBAWSKI (restauracja Lobster) - aktualnie pracuje jako szef kuchni w restauracji Lobster. Doświadczenie zawodowe zdobywał jako szef kuchni w Azur Restaurant (Irlandia). Pracował także w Wietnamie. O kuchni Basenu Morza Śródziemnego, rybach i owocach morza wie niemal wszystko. Swoją niestygnącą pasję do gotowania przekłada na praktykę w kuchni Lobstera, gdzie tworzy kreatywne dania w nowych odsłonach.
Menu opracowane przez Jacka Lubawskiego - dostępne w sobotę i niedzielę:
Przystawki- homar w pomarańczy | 30,00 zł
- chrupiące mule | 15,00 zł
Dania główne
- cobia maślana na kamieniach | 35,00 zł
- spoliczkowana dzika kapusta | 30,00 zł
JACEK MAJCHEREK (bistro Słowacki) - aktualnie pracuje jako szef kuchni w bistro Słowacki. Kilka lat temu odbył staż w Nomie - najlepszej restauracji na świecie. Pracował także u boku Gordona Ramseya. Dzięki swojemu talentowi trafił do finałowego składu czwartej edycji programu Top Chef.
Menu opracowane przez Jacka Majcherka - dostępne tylko w sobotę:
Przystawki
- "słone śledzi kwaśne" | 15,00 zł
- żurawina & gęsina | 20,00 zł
Danie główne
- (boczek) na kwaśne jabłko | 30,00 zł
Deser
- piernikowa samba | 15,00 zł
PAWEŁ WĄTOR (restauracja Eliksir) - z wykształcenia kucharz i dietetyk. Doświadczenie zdobywał w prestiżowych restauracjach grupy Carice Holding na stanowisku Sous Chefa. Pracował w Warszawskim Amber Room jako zastępca Modesta Amaro. Współautor książki Odkrywanie Smaków z Markiem Kondratem, pomagał także twórczo przy książce Kuchnia Polska XXI wieku.
Menu przygotowane przez Pawła Wątora - dostępne tylko w niedzielę:
Przystawki
- opalona szprotka | 15,00 zł
- krewetki na kamykach | 20,00 zł
Danie główne
- polędwica z leśną pianą | 30,00 zł
Deser
- winna galaretka | 15,00 zł
Festiwalowego menu będzie można spróbować tylko podczas pierwszego weekendu kwietnia - zachęcamy do rezerwacji stolików.
Kiedy?
1-2 kwietnia 2017
sobota - gość specjalny: Jacek Majcherek (szef kuchni restauracji Słowacki bistro)
niedziela - gość specjalny: Paweł Wątor (szef kuchni restauracji Eliksir)
Godziny:
14.00 - 20.00
Gdzie?
Restauracja Lobster
Olivia Business Centre
aleja Grunwaldzka 472
80-001 Gdańsk
Ceny | 15-35 zł
Rezerwacje stolików
0 (58) 765 18 04
restauracjalobster@wp.pl