FILMS for FOOD, dystrybutor filmu "Noma: My Perfect Strom" oraz FOOD BRAND zapraszają na pokaz specjalny filmu połączony z dyskusją po projekcji oraz kolacją inspirowaną kuchnią nordycką.
4 lutego 2017 o godz. 18:00 w Gdyńskim Centrum Filmowym odbędzie się trójmiejska premiera pełnometrażowego filmu dokumentalnego Pierra Deschampsa o René Redzepim, szefie kuchni legendarnej restauracji Noma w Kopenhadze.
Do Nomy, która mieści się w magazynach dawniej floty handlowej Danii, w starej dzielnicy Kopenhagi, pielgrzymują krytycy, eksperci kulinarni, restauratorzy i smakosze z najbardziej odległych zakątków świata. Przyjeżdżają by poznać kunszt René - jednego z najbardziej znanych i cenionych współczesnych szefów kuchni. Wizjonera, którego nowatorskie podejście do lokalnych tradycji kulinarnych i rodzimych produktów zrewolucjonizowało kuchnię skandynawską.
Noma, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu The World's 50 Best Restaurants. Po ponad dekadzie sukcesów jej twórca szykuje się do otwarcia nowego miejsca i podróżuje po świecie rezydując w restauracjach w Japonii i Australii.
Premierę filmu w Gdyni uświetni specjalny poczęstunek nawiązujący do tematyki filmu, ufundowany przez Restaurację Sztuczka. Po projekcji odbędzie się spotkanie ze gośćmi specjalnymi z branży kulinarnej, którzy współpracowali z Redzepim.
Dodatkowo restauracja Sztuczka, zaraz po projekcji, zaprosi na kolację inspirowana filmem (obowiązują osobne bilety)
"Films For Food Dinner" at Sztuczka:Aperitif by Dawid "Faroth" Gierjatowicz
burak / jałowiec / jogurt / pietruszka
Pieczywo
chleb pszenno-razowy / koper włoski & chleb pszenno-żytni / zakwas
masło z palonym masłem & domowy smalec / majeranek
makrela / rzeżucha / twaróg / koper / rzodkiewka
Christian Moreau, Chablis AOC 2014
lardo / seler / orzech / drożdże
Malibran, "Sottoriva Col" Glera IGT NV
brukiew / ogon wołowy / kapusta włoska
Tre Monti, "Vitalba" Albana Romagna DOCG 2015
burak / kozi ser / szczaw zajęczy
Winnica Wzgórz Trzebnickich, Pinot Gris 2014
łosoś jurajski / gęś / żurek / pieczarka
Korenika & Moskon, "Sulne" Kakovostno Suho Vino ZGP 2007
kalarepa / jabłko
dynia / koper włoski
Ximénez-Spínola, "Exeptional Harvest" Pedro Ximénez NV
Napoje
woda mineralna, kawa Illy, Herbata Damman
Koszt
185 zł/osoba (z apertifem i napojami)
295 zł/osoba (z apertifem, napojami i selekcją win - 6 kieliszków)
(serwis kelnerski płatny dodatkowo 10%)
FILMS for FOOD to inicjatywa, która łączy świat sztuki filmowej z kulinariami. Udostępnia polskiej publiczności najlepsze filmy dokumentalne o szeroko pojętej tematyce jedzenia.
Pokazom filmowym towarzyszą spotkania z ekspertami, dziennikarzami, producentami żywności i kucharzami.
Projekcje i dyskusje uzupełniają wydarzenia specjalne:
degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty itp.
FILMS for FOOD jest również dystrybutorem food filmów.
"Noma: My Perfect Strom" to pierwszy film, który wprowadza na polskie ekrany.