29-31 maja 2019 w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AMBEREXPO w Gdańsku odbędą się 15. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH - jedyne w Polsce i jedne z największych w Europie specjalistyczne targi branży rybnej oraz Targi Spożywczo-Gastronomiczne FOODEXPO - największe targi spożywcze w Polsce północnej. Patronat Honorowy sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Lokalnie i globalnieUdział w Targach potwierdzili wiodący polscy producenci i importerzy ryb i owoców morza. Oprócz tradycyjnych produktów świeżych, mrożonych, konserwowych, wędzonych i marynowanych, znajdą się też rybne wyroby garmażeryjne i typu convenience. Z zakresu akwakultury obecne będą firmy zajmujące się hodowlą ryb morskich, jak dorada i okoń morski oraz słodkowodnych, jak karp i pstrąg. Nie zabraknie producentów pasz, systemów do przechowywania i transportu ryb oraz urządzeń i sprzętu do hodowli.
Szeroką ofertę zaprezentują producenci i dystrybutorzy napojów, przypraw, mąki, produktów cukierniczych, zup czy win. W sektorze mleczarskim (targi Mleczna Rewia) uczestniczyć będą czołowe polskie zakłady i spółdzielnie mleczarskie. Dzięki wieloletniej współpracy i wsparciu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, udział producentów i firm związanych z przetwórstwem produktów mlecznych dofinansowany jest z Funduszu Promocji Mleka.
Obok produktów rybnych, mleczarskich, zbożowych i dietetycznych, pojawią się produkty regionalne małych i średnich firm, płody z farm i hodowli ekologicznych, lokalne przetwórnie i gospodarstwa oraz grupy rybackie.
Najnowsze rozwiązaniaKategoria technologii reprezentowana będzie przez producentów i dystrybutorów maszyn i urządzeń dla przetwórstwa, jak urządzenia wędzarnicze, systemy chłodzące i pakujące. Udział w targach zapowiedziały też przedsiębiorstwa oferujące kompleksowe projektowanie linii technologicznych, wdrażanie systemów produkcyjnych, sprzęt do utylizacji odpadów oraz wyposażenie dla gastronomii i sklepów. Wśród wystawców znajdziemy też dostawców kas fiskalnych, czytników kart i urządzeń do etykietowania.
Dużą grupę wystawców stanowić będą dostawcy pojemników i opakowań dla przetwórstwa i firm cateringowych. Na Targach zaprezentowane zostaną najnowsze rozwiązania w transporcie spożywczym jak monitoring pojazdów, innowacyjne oprogramowania i agregaty chłodzące. Udział zapowiedzieli też dealerzy samochodów dostawczych i użytkowych dla gastronomii oraz producenci sklepów mobilnych.
Ofertę utrzymania czystości i bezpieczeństwa w zakładach przetwórstwa spożywczego przedstawią dystrybutorzy największych światowych marek artykułów BHP - odzieży jednorazowej, obuwia, rękawic, okularów ochronnych, środków czyszczących, jak również producenci urządzeń myjących i suszących. Właściciele obiektów gastronomicznych znajdą propozycje odzieży ochronnej, personalizowanych uniformów dla pracowników, tekstyliów, naczyń, nowoczesnych urządzeń kuchennych, sztućców, mebli i akcesoriów.
Dla kogo?Do odwiedzenia targów zapraszamy właścicieli i menedżerów sklepów i hurtowni spożywczych oraz rybnych, sieci supermarketów, dyskontów, obiektów gastronomicznych i hotelarskich, piekarni, cukierni. Szeroka oferta skierowana jest do szefów kuchni czy właścicieli restauracji, kierowników sklepów i firm cateringowych.
PROGRAM:
29 maja (środa) Targi otwarte dla publiczności godz. 10.00-18.00
11.00-11.30 Ceremonia Otwarcia Targów - scena, hala B
14.00-16.00 Millenialsi i pokolenie Z z wysokiego C. Jak sprawić, by byli stałymi gośćmi Twojego lokalu? - prelekcja i warsztaty, wstęp wolny
MOXIE agencja kreatywna, prelegenci Patryk Antczak i Aleksandra Piesiak
Amberexpo, I piętro, sala konferencyjna 2
30 maja (czwartek) Targi otwarte dla publiczności godz. 10.00-18.00
10.00 - 12.00 Certyfikacja hodowlanych ryb i owoców morza zgodnie ze standardem GLOBALG.A.P.
Dlaczego warto stosować logo GGN na produktach? - workshop, wstęp wolny
GLOBALG.A.P.
AMBEREXPO, scena hala B
11.00 - 12.00 Zrównoważony rozwój - wyzwanie dla rolnictwa i przemysłu spożywczego.
Rola niezależnej certyfikacji w zarządzaniu łańcuchem dostaw oraz komunikacji z konsumentami. - workshop, wstęp wolny
Bureau Veritas
AMBEREXPO, scena hala B
11.00 - 13.00 Jak to bez mięsa? Jak to bez mleka? Jak zmienia się polski rynek spożywczy i gastronomiczny - o rosnącej popularności 100% roślinnych dań i produktów. - prelekcja, wstęp wolny
Kampania RoślinnieJemy
12.00 - 16.00 Wiarygodność i gwarancja pochodzenia ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów. - warsztaty obowiązuje rejestracja msc.org/pl
MSC (Marine Stewardship Council)
AMBEREXPO, I piętro, sala konferencyjna 1A
12.00 - 13.00 Motywowanie pracowników i zwiększanie ich zaangażowania - jak zatrzymać pracownika w firmie - warsztaty, wstęp wolny
Akademia Zza Lady
Amberexpo, I piętro, sala konferencyjna 2
15.00 - 15.20 Ceremonia wręczenia nagród w konkursie Mercurius Gedanensis oraz Nagród Specjalnych - scena, hala B
31 maja (piątek) Targi otwarte dla publiczności godz. 10.00-16.00
PATRONATY HONOROWE:
FOODEXPO 2019 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Pomorskiego, Prezydent Miasta Gdańska