Nam, pierwszej restauracji w Polsce, 2 maja zostanie wręczony, przez przedstawiciela Państwowego Instytutu Zootechniki z Krakowa, certyfikat RASA RODZIMA.
Jest to dla nas wielkie wyróżnienie i zarazem zaszczyt: dwa lata wspólnej pracy nad wdrożeniem w restauracyjnym menu wyrobów z:
- gęsi kołudzkiej,
- świnki złotnickiej pstrej,
- merynosa polskiego starego typu,
- owcy pomorskiej,
- mleka rasy polskiej, czerwonej,
zaowocowało jak dotąd jedynym takim wyróżnieniem w Polsce dla restauracji, dbającej o bioróżnorodność.
Z tej okazji zapraszamy wszystkich, aby poczuli różnicę jakości i smaku i skorzystali z menu degustacyjnego.
JADŁOSPIS
Zupa
1. Barszcz cytrynowy imć Czernieckiego z żytnimi grzaneczkami tymiankowymi z prawdziwego chleba od Koniuszewska Gotuje.
Przystawki
2. Kiełbasa z jagnięciny merynosa polskiego starego typu, w stylu maghrebskim przyprawiona, na kapuście uczciwie kiszonej, zagrzanej po alzacku.
3. Pasztet jagnięcy z merynosa polskiego, na pierniku gdańskim, wg gdańskiego, autochtonicznego przepisu Rosi Kasperskiej.
4. Klops królewiecki ze złotnickiej pstrej o nutce sardelowej, w śmietanowym sosie kaparowym, z puree ziemniaczanym i karmelizowaną marchewką, za inspiracjami z "Gdańskiej książki kucharskiej" przyrządzony
Deser
5. Ser z mleka bydła polskiego rasy czerwonej zachowawczej, upieczony z rozmarynem i czosnkiem.
Wymagana rezerwacja: tel. 602 218 817.