W dniach 16-18 lutego 2011 r. odbędą się w Gdańsku już po raz 16. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii i Sklepów GASTROEXPO.
Targi GASTROEXPO to ekspozycja maszyn, urządzeń, technologii, wyrobów kulinarnych, używek dla gastronomii i artykułów do cateringu.
Honorowy Patronat nad imprezami sprawują: Minister Gospodarki oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Udział w tym zintegrowanym projekcie weźmie ponad 100 firm z kraju i zagranicy.
W tym samym terminie odbędą się 14. Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK, a także 6. Targi Wyposażenia Hoteli CIEPŁY BAŁTYK .
BALTPIEK, GASTROEXPO oraz CIEPŁY BAŁTYK to ważne wydarzenia branżowe, które corocznie odwiedza kilka tysięcy profesjonalnych gości. m.in. szefów kuchni, kucharzy, piekarzy, cukierników, właścicieli cukierni, piekarni i kawiarni, restauratorów, barmanów, baristów, technologów żywienia, dystrybutorów, hurtowników, a także właścicieli i menagerów hoteli, pensjonatów, uzdrowisk, sanatoriów, ośrodków wypoczynkowych, obiektów Spa&Wellness i centrów konferencyjnych.
Tegoroczne edycje Targów są niezwykle bogate w wydarzenia programowe. Miłośników dobrej kuchni zapraszamy na organizowane przez Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski Forum Kulinarne, gdzie obejrzeć można będzie pokazy Szefów Kuchni - tegoroczny temat przewodni to Kuchnia Pomorska i Regionalna - Kaszubska. Poznamy nowoczesne aranżacje kuchni kaszubskiej, dań wegetariańskich, ryb i owoców morza, sałat i sałatek, mięsa, zakąsek bankietowych, a także najnowocześniejsze techniki dekorowania dań.
Każdy odwiedzający targi będzie miał możliwość wzięcia udziału w bezpłatnym kursie degustacji win, organizowanym przez firmę Degustator oraz obejrzeć ogniste pokazy barmańskie w wykonaniu mistrzów Flair Academy.
Po raz drugi targom towarzyszyć będzie konkurs cukierniczy o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników "Kuźnia Słodkich Talentów". Konkurs skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych i piekarniczych, którzy pierwszego dnia targów (16 lutego - środa, w godz. 10.30-14.30) zaprezentują swoje umiejętności. Prezentacja wyrobów i ocena sędziowska będzie miała miejsce o godz. 14.45, a laureatów poznamy o godz. 16.30 - podczas uroczystego wręczenia nagród.
Swoją premierę na Targach będzie miała prowadzona przez Krzysztofa Skibę I Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy, organizowana przez Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski we współpracy z Międzynarodowymi Targami Gdańskimi SA. Konkurs odbędzie się 17 lutego w godz. 10.30-16.30.
Ostatniego dnia targów najlepsze produkty tradycyjnie nagrodzone zostaną Medalami Mercurius Gedanensis, Grand Prix Mercurius Gedanensis, a także Nagrodą Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nagrodzone zostaną również najatrakcyjniejsze stoiska wystawiennicze.
PROGRAM TARGÓW BALTPIEK, GASTROEXPO, CIEPŁY BAŁTYK *
16.02.2011 (środa)
10.00 - 17.00 Ekspozycja targowa udostępniona dla zwiedzających /hala 3 i 5/
10.50 Ogniste pokazy barmańskie - mistrzowie Flair Academy /scena, hala 5/
11.00 Ceremonia otwarcia Targów /scena, hala 5/
10:30 - 14:30 II edycja konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych
i piekarniczych "Kuźnia Słodkich Talentów" o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku /hala 5/
11.30 - 16.30 Forum Kulinarne Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski - Kuchnia Pomorska i Regionalna - Kaszubska /hala 5/
12.00 - 13.30 Kurs degustacji wina - Degustator /hala 3, sala 1/
12.30 Ogniste pokazy barmańskie - mistrzowie Flair Academy /hala 3/
13.00 Posiedzenie Prezydium Zarządu Głównego Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP
/hala 5, biuro prasowe/
14.00 Ogniste pokazy barmańskie - mistrzowie Flair Academy /hala 3/
14.00 Zebranie Zarządu Głównego Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP z udziałem Członków Pomorskiego Koła Regionalnego Stowarzyszenia /hala 5, biuro prasowe/
16.00 Ogniste pokazy barmańskie - mistrzowie Flair Academy /hala 3/
16:30 Wręczenie nagród w konkursie "Kuźnia Słodkich Talentów" /scena, hala 5/
17.02.2011 (czwartek)
10.00 - 17.00 Ekspozycja targowa udostępniona dla zwiedzających /hala 3 i 5/
10.00 - 16.30 Forum Kulinarne Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski - Kuchnia Pomorska i Regionalna - Kaszubska /hala 5/
10.00 - 14.30 I edycja Ogólnopolskiej Sztafety Kulinarnej Młodych Kucharzy, prowadzenie Krzysztof Skiba, org. Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski /hala 5/
11.00 Ogniste pokazy barmańskie - mistrzowie Flair Academy /hala 3/
11.00 - 13.00 Czy warto jeszcze inwestować w hotelarstwo? - seminarium Projekt Hotel Sp. z o.o. /hala 3, sala 1/
13.30 - 15.00 Kurs degustacji wina - Degustator /hala 3, sala 1/
13.00 Ogniste pokazy barmańskie - mistrzowie Flair Academy /hala 3/
14.20 Ogniste pokazy barmańskie - mistrzowie Flair Academy /hala 3/
15.40 Ogniste pokazy barmańskie - mistrzowie Flair Academy /scena, hala 5/
16.00 Wręczenie nagród zwycięzcom Ogólnopolskiej Sztafety Kulinarnej Młodych Kucharzy /scena, hala 5/
18.02.2011 (piątek)
10.00 - 16.00 Ekspozycja targowa udostępniona dla zwiedzających /hala 3 i 5/
10.00 - 15.00 Forum Kulinarne Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski - Kuchnia Pomorska i Regionalna - Kaszubska /hala 5/
11.00 Ogniste pokazy barmańskie - mistrzowie Flair Academy /hala 3/
12.00 - 13.30 Kurs degustacji wina - Degustator /hala 3, sala 1/
12.40 Ogniste pokazy barmańskie - mistrzowie Flair Academy /hala 3/
13.50 Ogniste pokazy barmańskie - mistrzowie Flair Academy /scena, hala 5/
14.00 Wręczenie nagród w Konkursie Mercurius Gedanensis na najlepszy produkt prezentowany na Targach Baltpiek, Gastroexpo, Ciepły Bałtyk oraz Konkursie na Najatrakcyjniejszą Ekspozycję Stoiska targowego: Baltpiek, Gastroexpo, Ciepły Bałtyk /scena, hala 5/
* Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w programie