Ten pierwszy raz może nie przyjść z łatwością, ale każdy to wie - wystarczy raz spróbować świeżych ostryg, by już na zawsze chcieć jeść je bez przerwy!
Majówkowy Festiwal Ostryg w Zafishowanych, to wydarzenie obowiązkowe dla wszystkich miłośników ostryg oraz dla tych z Was, którzy nigdy wcześniej nie mieli okazji ostryg jeść, a zawsze o tym skrycie marzyli.
Będziemy częstować Was ostrygami w niedzielę! Ale zanim o tym opowiemy, sprawdźcie co dla Was przygotowaliśmy w menu.
Przez wszystkie sześć dni festiwalu serwować Wam będziemy najlepsze, najświeższe ostrygi od samego Davida Hervé. Menu składać się będzie z 6 różnych rodzajów ostryg - będziecie mogli zamawiać je pojedynczo lub w dowolnie skonfigurowanych przez siebie zestawach, w cenie:
1 szt. - 20 zł
6 szt - 100 zł
+ butelka prosecco - 49 zł
David Hervé 'Spéciale'Ta klasyczna ostryga zawdzięcza swoją jakość częściowo powolnemu i harmonijnemu wzrostowi na otwartym morzu. Ostatecznie Spéciale ujawnia zrównoważone i jodowane smaki oraz chrupkość z nutą orzecha laskowego, a jej słodycz spodoba się zarówno nowicjuszom, w tym dzieciom ciekawym jego smaku, jak i wtajemniczonym smakoszom. Ostryga odpowiednia dla każdego podniebienia!
David Hervé Fine De ClaireTa świetna klasyka półmisków z owocami morza spodoba się zarówno amatorom, jak i wymagającym smakoszom, którzy docenią jej jodowane i słone smaki.
David Hervé 'Boudeuse'Nieco uparta, wydaje się, że Boudeuse nie chciał dorosnąć. W rzeczywistości powtarzające się ruchy fal Oceanu Atlantyckiego spowolniły jego wzrost. Ale za tą małą muszlą o zaokrąglonych kształtach kryje się skarbnica smaków. Chrupiący, zalotny, wyróżnia się delikatnością, finezją i pobłażaniem. Boudeuse lubi wpraszać się na wszystkie posiłki, nie dąsa się na aperitify, które sublimuje swoją finezją i słodyczą.
David Hervé 'Royal Cabanon'Jej smak to podróż z Utah Beach przez Hiszpanię, Portugalię i Irlandię. Ta starsza siostra Speciala, wszechstronna i mięsista, hodowana tylko na otwartym morzu, niezaprzeczalnie zaskakuje zawsze wyjątkowymi, a czasem nieoczekiwanymi nutami smakowymi. Ostryga, która wnosi kolor i życie na talerz i która uwiedzie koneserów!
David Hervé 'Ronce'Kto lepiej niż La Ronce może uosabiać moc i słodycz? Rośnie około 24 miesięcy w żłobku. Powoli, w rytm wody, jej skorupa wydrąża się i zaokrągla, ustępując całkowicie delikatnemu miąższowi.
David Hervé BB-PETER PANJej dziecięcy rozmiar kryje obfity i smaczny miąższ, ukryty pod delikatną skorupą. Wyselekcjonowany w wylęgarniach we Francji, BB Peter kończy swój bieg na polanie lub w parkach Davida Hervé. UMIEJSCOWIONY W PODWIESZANYCH KIESZENIACH, które krępują go i kołyszą w rytmie naturalnych przypływów lub sztucznie odtworzonych przez pomysłowy system ekologiczny, nie może pozwolić, aby jego skorupa rosła. Warunki hodowlane pozwalają BB Peter wchłaniać składniki odżywcze i smaki naturalne przez 2 do 4 miesięcy, w zależności od pory roku i warunków klimatycznych. Miniaturowy BB Peter pozwala najdelikatniejszym i najbardziej wymagającym podniebieniom poznać smak ostrygi. Jego format i nuty morskie sprawiają, że jest niezaprzeczalnym atutem podczas aperitifu.
I bądźcie z nami w niedzielę 30 kwietnia.
W tym dniu, specjalnie dla Was odbędzie się wyjątkowa degustacja, podczas której sama Salomée Hervé będzie na Waszych oczach otwierać najświeższe ostrygi i zachęcać do ich skosztowania, opowiadając najciekawsze ostrygowe historie.
GDAŃSK OYSTER FESTIVAL
28.04 - 3.05
ZAFISHOWANI