Już 30 sierpnia Gdańsk stanie się miejscem przyjaznym wszystkim diabetykom i miłośnikom zdrowego jedzenia. W ramach projektu Menu dla diabetyka od godz. 12.00 do 16.00 odbywać się będzie wspólne gotowanie. W ramach akcji będzie można także bezpłatnie skonsultować się z dietetyczką oraz zbadać poziom cukru we krwi i porozmawiać o profilaktyce cukrzycy.
Zdrowe gotowanie. To już kolejne warsztaty kulinarne organizowane przez Koalicję na Rzecz Walki z Cukrzycą w ramach ogólnopolskiego projektu Menu dla diabetyka.
Skwer przy Bazylice Mariackiej stanie się miasteczkiem profilaktycznym. Intencją akcji jest pomaganie osobom z cukrzycą w doborze produktów i komponowaniu posiłków zgodnie z wytycznymi diety cukrzycowej, a także zaangażowanie restauratorów, producentów żywności i mediów do szerzenia wiedzy na temat diety cukrzycowej. Tego samego dnia kilkunastu kucharzy z trójmiejskich restauracji spotka się na specjalnym szkoleniu przybliżającym tajniki diety cukrzycowej. W listopadzie, kiedy obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy lokale te będą serwowały specjalnie skomponowane menu.
Warsztaty w ramach Menu dla diabetyka to okazja dla gdańszczan, by w sposób praktyczny poznać tajniki diety cukrzycowej, a także skorzystać z bezpłatnych konsultacji z zakresu zdrowego stylu życia i sprawdzić stan swojego zdrowia. Uczestnicy warsztatów będą gotować pod okiem Jerzego Nogala, szefa kuchni i promotora zdrowego stylu życia, ze wsparciem edukatorki diabetologicznej Alicji Szczepanek oraz dietetyczki Anny Polit.
Bezpłatne konsultacje z ekspertami. Uczestnicy warsztatów oraz wszyscy odwiedzający stoisko Menu dla diabetyka w Gdańsku będą mieli także możliwość skorzystania z bezpłatnych porad z zakresu profilaktyki cukrzycy i zasad diety cukrzycowej. Chętni będą mogli także bezpłatnie zmierzyć poziom cukru we krwi, poddać się analizie składu ciała, a także skorzystać z indywidualnych konsultacji diabetologicznych i dietetycznych.
Program Menu dla diabetyka
(30.08.2015, skwer przy Bazylice Mariackiej, Gdańsk 12.00-16.00)
12.00 - 12.30 Wprowadzenie do warsztatów (wykład)
12.30 - 14.00 Warsztaty kulinarne (grupa I)
14.30 - 16.00 Warsztaty kulinarne (grupa II)
12.30 -16.00 Konsultacje indywidualne z dietetykiem i edukatorem diabetologicznym
*Uwaga: aby wziąć udział w warsztatach należy wysłać zgłoszenie na adres koalicja-cukrzyca@prawapacjenta.eu (ilość miejsc ograniczona)
Cykl warsztatów kulinarnych. Cukrzyca dotyczy coraz większej liczby osób i coraz bardziej się rozprzestrzenia. Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą też chce zatem docierać coraz dalej. Menu dla diabetyka rusza więc w Polskę. W sumie zaplanowanych zostało 15 warsztatów kulinarnych dla osób z cukrzycą oraz dla kucharzy z całej Polski. Spotkania warsztatowe zaplanowano jeszcze we Wrocławiu, Poznaniu i Krakowie.
Menu dla diabetykaAkcja "Menu dla diabetyka" ma pomagać osobom z cukrzycą dobierać produkty i komponować posiłki zgodnie z wytycznymi diety cukrzycowej, a także inspirować restauratorów i producentów żywności do wprowadzania i oznaczania produktów dedykowanych osobom z cukrzycą.
W ramach projektu w styczniu b.r. ruszył portal kulinarny poświęcony diecie cukrzycowej www.menudiabetyka.pl, prowadzone są spotkania edukacyjne i warsztaty kulinarne dla diabetyków i kucharzy, a także poradnictwo dietetyczne i diabetologiczne. We współpracy z ekspertami opracowane zostały także wytyczne dla osób przygotowujących posiłki dotyczące komponowania posiłków dla diabetyków.
Zadanie jest współfinansowane ze środków otrzymanych z Ministerstwa Zdrowia.