Pracownicy i przyjaciele Instytutu Kultury Miejskiej zapraszają na koncert, warsztaty i łakocie w ramach 11. edycji Gdańskich Dni Sąsiadów. Dołączcie do nas 7 czerwca o godz. 18.00. Koncert Široko (Czechy), warsztaty dziergania na palcach i kulinarne.
Wstęp: własnoręcznie wykonana potrawa
PROGRAM:- Široko - zespół country z Wschodnich Czech. Gra amerykańskie piosenki z XIX, XX i XXI wieku w języku czeskim. Inspiruje się dźwiękiem kolei, stromymi skałami, nocnymi autostradami i solą morską. Można posłuchać: https://bandzone.cz/siroko
Skład: Jana Tománková - ukulele, wokal / Tomáš Haimann - gitara
Filip Tománek - instrumenty perkusyjne
- Dolina Bawole Serce - Warsztaty dziergania na palcach
Podczas warsztatów będziemy wyplatać z pozyskanej "z odzysku" włóczki małą myjkę, naszyjnik, lub ocieplacz na kubek. Każda z osób uczestniczących będzie mogła nauczyć się dwóch podstawowych ściegów i wydziergać wybraną formę. Włóczkę do dziergania, będziemy pozyskiwać ze zużytych T-shirtów (koszulek).
Jeśli masz stary, nieużywany T-shirt, koniecznie przynieś go ze sobą. Podczas warsztatu dowiesz się, jak zamienić go w coś potrzebnego. Dostępne będą także włóczki nowe, jednak pochodzące z recyklingu polskich dzianin.
Dolina Bawole Serce znajduje się w południowej Polsce, u stóp beskidzkiego Klimczoka. Jest miejscem spotkania człowieka z naturą, edukacji ekologicznej, ogrodniczej, warsztatów rozwojowych, regeneracji, relaksu i sztuki.
Warsztaty poprowadzi Anna Chęć, która współtworzy Dolinę Bawole Serce i prowadzi warsztatownię "Działaj z Chęcią". Prowadzi zajęcia w duchu zero waste i pokazuje jak wykorzystywać zużyte już przedmioty, które wciąż są cennymi surowcami.
Więcej informacji: www.dolinabawoleserce.pl
Warsztaty kulinarne Speciality české kuchyně
Podczas warsztatów będziemy wspólnie gotować słynne czeskie danie zupę czosnkową (česneková polévka / česnečka).
Na wynos przygotujemy kolejny specjał z Czech- Nakládaný hermelín. To aromatyczny od ziół i przypraw ser w typie camenbert marynowany w oleju. Po dojrzeniu to znakomita przekąska np. do piwa. Zgodnie z duchem zero/less waste przygotujemy go w wielorazowych słoikach.
Osoby uczestniczące proszone są o przyniesienie słoiczków o pojemności 0,2 l.
Judyta Warzecha-Grzymała - prowadzi małą wegetariańską firmę cateringową. Stara się maksymalnie wykorzystywać produkty, gotując z sezonowych warzyw i owoców. W ramach Kolektywu Samo Dobro prowadzi warsztaty dla dzieci i dorosłych, pokazując jak smacznie jeść, bazując na produktach wegetariańskich.
Czym są Gdańskie Dni Sąsiadów?
Przez miesiąc zachęcamy mieszkańców i mieszkanki do spotkań z sąsiadami i sąsiadkami po to, by porozmawiać, lepiej się poznać, poczęstować domowymi wypiekami. Jest to świetna okazja do nawiązania bliższych relacji z osobami, które mijamy codziennie, na klatce, w sklepie osiedlowym czy windzie. W ramach projektu przygotowywane są festyny, konkursy i zabawy, ale gdańscy organizatorzy podkreślają, że najważniejsze są nieformalne spotkania sąsiedzkie.
Idea Dnia Sąsiadów narodziła się w Paryżu w 1999 r. Instytut Kultury Miejskiej i Urząd Miejski w Gdańsku pod szyldem Gdańskie Dni Sąsiadów organizuje je po raz 11.
Tegoroczna akcja w Gdańsku trwa od 31 maja do 30 czerwca.