Tam, gdzie praca i handel, musiało być też
jedzenie!
Już w najbliższą niedzielę, 3 sierpnia 2025 roku, zapraszamy do tawerny jednego z pomieszczeń Żurawia na wyjątkowe wydarzenie "Gdzie Żuraw, tam i uczta!" Zanurzymy się w smakach dawnych czasów i przeniesiemy w klimat jarmarcznego Gdańska.
To będzie kulinarna podróż, podczas której przyjrzymy się początkom street foodu!Co trafiało na talerze gdańskich mieszczan
? Czy grillowana kiełbasa i pajda ze smalcem to naprawdę wynalazki naszych czasów
? Kiedy do łask weszły gofry, lody i słynne rurki z kremem
? I czy na jarmarkach naprawdę pito tylko piwo? Na te i wiele innych smakowitych pytań odpowie Aleksandra Kucharska rekonstruktorka ze Stowarzyszenia Garnizon Gdańsk, która wcieli się w rolę dawnej gdańskiej kucharki i zabierze nas
w kulinarną podróż pełną historii, anegdot, miejskich opowieści i ciekawostek. W trakcie wydarzenia, w pobliżu Żurawia, będzie można natknąć się na tajemniczą postać z grupy rekonstrukcyjnej Garnizon Gdańsk, która chętnie zapozuje do zdjęć, opowie o codzienności dawnych jarmarków i zaprosi Was do wnętrza Żurawia!
Zapraszamy w godz. 11:00 - 17:00.Pokazy w Żurawiu odbędą się o każdej pełnej godzinie i potrwają
30 minut.
Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.