stat
Impreza już się odbyła

Gło­dowa książka kuchar­ska - Kolacja z Karoliną Brzuzan

Pro­jekt Karo­liny Brzu­zan Gło­dowa książka kuchar­ska bazuje na autor­skiej rekon­struk­cji potraw, two­rzo­nych i sto­so­wa­nych w sytu­acjach skraj­nych niedo­bo­rów żyw­no­ści. Wycho­dząc od zało­że­nia, że kon­dy­cja świata wier­nie odbija się w pustym tale­rzu, Brzu­zan przy­gląda się m.in. takim poli­tycz­nym kon­struk­cjom jak: wojna, korup­cja, kolek­ty­wi­za­cja, czy ludo­bój­stwo. Każdy z bada­nych przez nią kry­zy­sów żyw­no­ścio­wych to nie wynik kata­strofy natu­ral­nej ale sku­tek dzia­ła­nia ludz­kiego. Pro­po­zy­cja "Gło­do­wej książki kuchar­skiej" to zapro­sze­nie do współ­od­czu­cia tego co jest codzien­nym menu milio­nów ludzi.

Podczas spotkania Karolina Brzuzan opowie o tym jak pracowała i nadal pracuje nad realizacją projektu oraz poczęstuje nas nietypowymi potrawami. Uchylając rąbka tajemnicy - na stole pojawią się świerszcze!

Bio:

Karo­lina Brzu­zan — uro­dziła się w 1983 r., mieszka i pra­cuje w War­sza­wie. Prace Karo­liny Brzu­zan sku­piają się wokół poli­tycz­nych pro­ble­mów egzy­sten­cji współ­cze­snego czło­wieka. Wraż­li­wość spo­łeczna jest sil­nie obecna w tym, co robi, choć nie zaj­muje się typową sztuką zaan­ga­żo­waną. Wycho­dząc od pro­ble­mów ogól­no­ludz­kich, Karo­lina Brzu­zan prze­kłada je na język sztuki i umiej­sca­wia je w porządku roz­wią­zań arty­stycz­nych. Swoje pro­jekty reali­zuje w wielu mediach. Ich wątki czę­sto prze­pla­tają się mię­dzy poszcze­gól­nymi pra­cami, poja­wia­jąc się w róż­nych odsło­nach: insta­la­cjach, obiek­tach, video, publi­ka­cjach. W swo­ich pra­cach wyko­rzy­stuje ele­menty natu­ralne, takie jak rośliny, zacho­wa­nie zwie­rząt, potrawy. Mimo, że nie są tema­tem jej prac, ich cechy i rola w ukształ­to­wa­nej przez czło­wieka kul­tu­rze stają się spo­so­bami obrazowania.

Spotkanie z Karoliną Brzuzan realizowane jest w ramach Alternativa 2015: Błędnik codzienności