Kuchnia grecka, jaką zaprezentuję to przede wszystkim radość wspólnego biesiadowania. Posiłki greckie to duże ilości małych dań, którymi będziemy się wspólnie delektowali. Pokażę kilka sekretów, charakterystycznych dla mojej domowej kuchni. Prostotę potraw i wielowiekową tradycję kulinarną zaprezentuję na bazie słynnej greckiej oliwy i bogactwa składników.
Zapraszam do wspólnego biesiadowania.
Co przygotujemy?Mousakas - mięso mielone i warzywa zapiekane pod beszamelem
Pasticio - grecka forma zapiekanki
Kleftiko - duszona jagnięcina w cieście filo
Juweci - baranina duszona z pomidorami i z orzo
Juweci thallasina - owoce morza z orzo
Briam - warzywa pieczone na oliwie
Souvlaki me pita - szaszłyk z jagnięciny z chlebkiem pita i dzadziki
Giemista - bakłażan, cukinia, pomidor faszerowane mięsem i ryżem
Kto prowadzi?Filipos Simeonidis
Grecki kaszub tak mówi o sobie.Jako pierwszy w Gdyni otworzył restaurację grecką Santorini.Kolejnym krokiem była restauracja El Greco, która jest jego dzieckiem od początku do końca. Idea El Greco zaczęła się od koncepcji aby rozpropagować naturalną kuchnię grecką.Jego celem jest dzielenie się greckimi smakamina Wybrzeżu Bałtyku. Dodatkowy atutem to poza tradycyjnymi przepisami kuchni greckiej są autorskie przepisy Filipa oraz stare przepisy jego Mamy. Koncepcja takiej kuchni opiera się na prostych zasadach czyli po prostu zdrowe i smaczne jedzenie ,którego sekret sprowadza się do odpowiedniego przygotowania oraz użycia takich produktów jak: oliwa z pierwszego tłoczenia,świeże przyprawy,najwyższej jakości warzywa, świeże śródziemnomorskie ryby,kalmary i grecki jogurt naturalny. Jest gadułą i ma poczucie humoru i jako jedyny w Akademii Fumenti "nie udaję greka".