W halloweenowym klimacie zapraszamy na wyjątkowy wieczór degustację win pomarańczowych. To będzie podróż pełna nieoczywistych aromatów i smaków spróbujemy 5 starannie wybranych win z Francji i Polski, którym towarzyszyć będą deski serów i wędlin, chrupiący chleb na zakwasie oraz aromatyczna oliwa smakowa.
Data: 30.10.2025
Godz.: 18:00
Adres: ul. Chrzanowskiego 11 (wejście od Szymanowskiego), 80-278 Gdańsk
Prowadzący: Daria Czupryńska, Barbara Dagis
Cena: 130zł
Skąd wino pomarańczowe?
Choć dla wielu jest nowością, wino pomarańczowe ma ponad 6 tysięcy lat historii. Wywodzi się z Gruzji, gdzie tradycyjnie fermentowano białe winogrona razem ze skórkami i pestkami w glinianych amforach zakopanych w ziemi (tzw. kvevri).
To właśnie dzięki temu procesowi wino zyskuje głębszy kolor od złotego, przez bursztyn, aż po intensywnie pomarańczowy oraz wyjątkowe taniny, które zwykle kojarzymy raczej z czerwonym winem.
Podczas degustacji odkryjemy, dlaczego wino pomarańczowe wcale nie jest zrobione z pomarańczy i jak zmienia się jego smak, kiedy długo dojrzewa ze skórkami. Spróbujemy odpowiedzieć też na pytanie: czy lepiej komponuje się z rybą, mięsem, czy może z serami pleśniowymi?
Dlaczego warto przyjść?
- spróbujesz pięciu wyjątkowych etykiet z dwóch krajów,
- poznasz historię i proces produkcji win pomarańczowych,
- dowiesz się, dlaczego często nazywa się je czwartym kolorem wina,
- a przy okazji spędzisz wieczór w kameralnej, lekko mrocznej atmosferze
To nie tylko degustacja to spotkanie z winem, które wymyka się schematom.
Idealne na chłodny, jesienny wieczór, gdy chcesz poczuć coś niezwykłego.
Więcej informacji:tel. (5732-83-70
e-mail: gdansk@fine-wine.pl
Możesz też przyjść i dowiedzieć się wszystkiego na miejscu.
Fine Wine Gdańsk
ul. Chrzanowskiego 11 - budynek HIRO, parter
80-278 Gdańsk
>> ILOŚĆ MIEJSC JEST OGRANICZONA<<
Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.