stat
Impreza już się odbyła

Jako znawca kuchni amerykańskiej, niejednokrotnie miałem szansę przedstawiać Wam na warsztatach FUMENTI różnorodność tejże kuchni. Tym razem, zaskocze Was ponownie!

gru 12

czwartek, g. 18:30

Gdańsk,
bilety 247 zł
Kup bilet
sty 11

sobota, g. 15:00

bilety 199 zł
Wyobraźmy sobie- odpoczynek na plaży z kolorowym drinkiem w ręku, promienie słońca budzące uśmiech na twarzy, pełny wykwintności żołądek... O tak, Hawaje to nasz kolejny wspólny przystanek na mapie amerykańskich kulinarii!
Kuchnia Hawajów to połączenie smaków Portugalii, Japonii, Filipin i innych narodowości, które mieszają się w tym Raju na Ziemi. Każdy z narodów wniósł coś własnego do hawajskich potraw- z Azji pochodzi długi i cienki makaron, który podaje się najczęściej z kurczakiem. W restauracjach w Honolulu znajdziemy z kolei wiele potraw z owoców morza- najczęściej są to grillowane ryby (tuńczyki, marliny, łososie), które wcześniej marynuje się w słodko-kwaśnym sosie owocowym. Innym hawajskim smakołykiem są dania z poke, czyli surowe ryby, marynowane w sosie sojowym, połączonym z olejem, cebulą, algami morskimi, z dodatkiem chili. Z kuchni azjatyckiej, ze względu na dużą liczbę Japończyków, którzy mieszkają na Hawajach, przeniosło się na wyspy także sushi oraz sashimi. Hawajczycy jedzą też mięsa- najczęściej wieprzowinę, rzadziej wołowinę czy jagnięcinę.

Taka różnorodność daje Nam gwarancję na niezapomnianą ucztę LUAU. Gotowanie, zabawa, kolorystyka i smak. Czy trzeba mówić więcej?

Co przygotujemy?
Aloha/Mochiko Chicken - przystawka z kurczaka na dwa sposoby
Tahitian Ahi - przysmak z surowego tuńczyka
Marlin kabobs - skewersy z marlina na bambusowych patyczkach
Huli-Huli Pork - grillowana wieprzowina w sosie huli-huli
Hawaii Chicken - kurczak w sosie ananasowym
Mahi-Mahi - ryba mahi-mahi w sosie mango papaja
Hawaiian Rice - kokosowy ryż z dodatkami po hawajsku
Malakoa fruti salsa - salsa owocowa
Banana Nut Bread - klasyczny chleb bananowy z orzechami
Pinaple Haupia - kokosowa rarytas

Kto prowadzi?
Edgar Qba Jakubowski
Idealista który doświadczenie zdobywał głównie za granicą, w Holandii i Wielkiej Brytanii. Był Szefem Kuchni w restauracjach bazujących zarówno na kuchni śródziemnomorskiej jak i typowemu stylowi amerykańskiemu, zwłaszcza wołowinie w najlepszej postaci. Osobiście gustuję również w kuchni orientalnej. Stąd jego własny styl to fascynacja New American Cuisine. Jednocześnie ważną jest dla mnie prostota, która daje możliwość oddania smaku najlepszym możliwym produktom. Prowadzi ze wspólnikiem restauracje Casino Diner w Gdańsku. Dwa słowa które tworzą filozofię kulinarną Qby to: pasja i praca, oczywiście ciężka. Twardy zawodnik.