stat

Historie z kuchni: August Escoffier i jego desery

Jak powstała pizza, skąd wzięły się pierogi, czy zrazy to polska potrawa, kto wymyślił makaron i czy fasolka po bretońsku faktycznie pochodzi z Bretanii? O tym i o wielu innych smacznych tematach, o wielkich kucharzach, słynnych restauracjach i kultowych potrawach opowie Sławomir Walkowski w cyklu wykładów Historie z kuchni.
 

Wrześniową odsłonę wykładów rozpoczniemy w wyjątkowo słodkim stylu poznamy postać twórcy nowoczesnej, francuskiej kuchni oraz okoliczności skomponowania przez niego dwóch, klasycznych dzisiaj, deserów: brzoskwiń Melba oraz gruszki Piękna Helena.  

Sławomir Walkowski dziennikarz przez lata związany z rozgłośniami Radio Arnet, Radio Plus i Radio Gdańsk, obecnie felietonista dwutygodnika Pielgrzym. Magister historii i wielbiciel literatury oraz filmów science-fiction, autor książek wojenno-morskich Wielkie polowanie oraz Niezłomny, pasjonat gotowania, jedzenia i podróżowania, żeglarz, narciarz i zapalony rowerzysta.
Spotkanie odbędzie się 25 września o 17:30 w Sopotece.

Wydarzenie jest częścią projektu Miasto seniora finansowanego ze środków miasta Sopotu.