Jak powstała pizza, skąd wzięły się pierogi, czy zrazy to polska potrawa, kto wymyślił makaron i czy fasolka po bretońsku faktycznie pochodzi z Bretanii? O tym i o wielu innych "smacznych" tematach, o wielkich kucharzach, słynnych restauracjach i kultowych potrawach opowie Sławomir Walkowski w cyklu "Historie z kuchni".
Tytuł czwartego wykładu to "Bigos, schabowy i pierogi. Jak trafiły na nasze stoły". Myślicie, że wiecie już wszystko o klasykach polskiej kuchni? W takim razie zapraszamy do Sopoteki w maju z cichą nadzieją, że niejednego zaskoczymy historiami o daniach, o których lubimy myśleć, że nie mają przed nami żadnych tajemnic.
O prelegencie:
Sławomir Walkowski - dziennikarz przez lata związany z rozgłośniami Radio Arnet, Radio Plus i Radio Gdańsk, obecnie felietonista dwutygodnika "Pielgrzym". Magister historii i wielbiciel literatury oraz filmów science-fiction, autor książek wojenno-morskich "Wielkie polowanie" oraz "Niezłomny", pasjonat gotowania, jedzenia i podróżowania, żeglarz, narciarz i zapalony rowerzysta.
Na wykład zapraszamy 15 maja o 17:30.