stat
Impreza już się odbyła

Jak powstała pizza, skąd wzięły się pierogi, czy zrazy to polska potrawa, kto wymyślił makaron i czy fasolka po bretońsku faktycznie pochodzi z Bretanii? O tym i o wielu innych "smacznych" tematach, o wielkich kucharzach, słynnych restauracjach i kultowych potrawach opowie Sławomir Walkowski w cyklu "Historie z kuchni".

lis 24-25

niedziela - poniedziałek, g. 15:00

bilety 20 zł
lis 25

poniedziałek, g. 16.30

Sopot,
Wstęp wolny
Tytuł czwartego wykładu to "Bigos, schabowy i pierogi. Jak trafiły na nasze stoły". Myślicie, że wiecie już wszystko o klasykach polskiej kuchni? W takim razie zapraszamy do Sopoteki w maju z cichą nadzieją, że niejednego zaskoczymy historiami o daniach, o których lubimy myśleć, że nie mają przed nami żadnych tajemnic.

O prelegencie:

Sławomir Walkowski
- dziennikarz przez lata związany z rozgłośniami Radio Arnet, Radio Plus i Radio Gdańsk, obecnie felietonista dwutygodnika "Pielgrzym". Magister historii i wielbiciel literatury oraz filmów science-fiction, autor książek wojenno-morskich "Wielkie polowanie" oraz "Niezłomny", pasjonat gotowania, jedzenia i podróżowania, żeglarz, narciarz i zapalony rowerzysta.

Na wykład zapraszamy 15 maja o 17:30.

Informacja o biletach

Jak powstała pizza, skąd wzięły się pierogi, czy zrazy to polska potrawa, kto wymyślił makaron i czy fasolka po bretońsku faktycznie pochodzi z Bretanii? O tym i o wielu innych „smacznych” tematach, o wielkich kucharzach, słynnych restauracjach i kultowych potrawach opowie Sławomir Walkowski w cyklu „Historie z kuchni”.

Tytuł czwartego wykładu to „Bigos, schabowy i pierogi. Jak trafiły na nasze stoły”. Myślicie, że wiecie już wszystko o klasykach polskiej kuchni? W takim razie zapraszamy do Sopoteki w maju z cichą nadzieją, że niejednego zaskoczymy historiami o daniach, o których lubimy myśleć, że nie mają przed nami żadnych tajemnic.

O prelegencie:

Sławomir Walkowski – dziennikarz przez lata związany z rozgłośniami Radio Arnet, Radio Plus i Radio Gdańsk, obecnie felietonista dwutygodnika „Pielgrzym”. Magister historii i wielbiciel literatury oraz filmów science-fiction, autor książek wojenno-morskich “Wielkie polowanie” oraz “Niezłomny”, pasjonat gotowania, jedzenia i podróżowania, żeglarz, narciarz i zapalony rowerzysta.

Na wykład zapraszamy 15 maja o 17:30.