stat

Historie z kuchni: dana jednogarnkowe

Jak powstała pizza, skąd wzięły się pierogi, czy zrazy to polska potrawa, kto wymyślił makaron i czy fasolka po bretońsku faktycznie pochodzi z Bretanii? O tym i o wielu innych smacznych" tematach, o wielkich kucharzach, słynnych restauracjach i kultowych potrawach opowie Sławomir Walkowski w cyklu "Historie z kuchni".

Tytuł październikowego wykładu to "Jeden garnek - opowieść o potrawach jednogarnkowych". Wołowina po burgundzku, stifado czy popularny gulasz. Te potrawy łączy jedno - są jednogarnkowe. Sławek Walkowski postara się przybliżyć nam, kiedy i jak mogły powstać dania tworzone w ten sposób już 16 października o godzinie 17.30 w Sopotece.

Sławomir Walkowski - dziennikarz przez lata związany z rozgłośniami Radio Arnet, Radio Plus i Radio Gdańsk, obecnie felietonista dwutygodnika "Pielgrzym". Magister historii i wielbiciel literatury oraz filmów science-fiction, autor książek wojenno-morskich "Wielkie polowanie" oraz "Niezłomny", pasjonat gotowania, jedzenia i podróżowania, żeglarz, narciarz i zapalony rowerzysta.
paź 4

piątek, g. 12:00 - 22:00

Gdańsk,
Wstęp wolny
paź 18

piątek, g. 18:00

Gdańsk,
Wstęp wolny