stat

Historie z kuchni: dwaj królowie

Jak powstała pizza, skąd wzięły się pierogi, czy zrazy to polska potrawa, kto wymyślił makaron i czy fasolka po bretońsku faktycznie pochodzi z Bretanii? O tym i o wielu innych smacznych tematach, o wielkich kucharzach, słynnych restauracjach i kultowych potrawach opowie Sławomir Walkowski w cyklu Historie z kuchni. 

Tytuł listopadowego wykładu to Dwaj królowie. Tym razem Sławek Walkowski opowie o dwóch największych królach: o Królu Słońce i królu rocknrolla. O apetytach i ulubionym jedzeniu Ludwika XIV oraz Elvisa Presleya tylko w Sopotece 20 listopada o godzinie 17.30.   

Sławomir Walkowski dziennikarz przez lata związany z rozgłośniami Radio Arnet, Radio Plus i Radio Gdańsk, obecnie felietonista dwutygodnika Pielgrzym. Magister historii i wielbiciel literatury oraz filmów science-fiction, autor książek wojenno-morskich Wielkie polowanie oraz Niezłomny, pasjonat gotowania, jedzenia i podróżowania, żeglarz, narciarz i zapalony rowerzysta.