stat

Historie z kuchni to cykl bardzo apetycznych wykładów Sławomira Walkowskiego. W zeszłym roku cierpieliśmy katusze, słuchając o soczystych pieczeniach, aromatycznych makaronach i orzeźwiających deserach. A to nie koniec tych słodkich męczarni wracamy z kolejnymi odsłonami Historii z kuchni. W maju będziemy łamać sobie głowy nad fenomenem kebaba, który uzyskał nieformalny status narodowego dania Polaków. Skąd się wziął, jak podbił świat i dlaczego go tak bardzo lubimy? W końcu co wyjątkowego może być w połączeniu mięsa, warzyw i ciasta? Jeśli chcecie poznać odpowiedź na to pytanie, serdecznie zapraszamy do Sopoteki.

Sławomir Walkowski - dziennikarz przez lata związany z rozgłośniami Radio Arnet, Radio Plus i Radio Gdańsk, obecnie felietonista dwutygodnika Pielgrzym. Magister historii i wielbiciel literatury oraz filmów science-fiction, autor książek wojenno-morskich Wielkie polowanie oraz Niezłomny, pasjonat gotowania, jedzenia i podróżowania, żeglarz, narciarz i zapalony rowerzysta. Na wykład zapraszamy 14 maja o 17:30 do Sopoteki.