stat
Impreza już się odbyła

Historie z kuchni: tagliatelle, rigatoni, papardelle, czyli pasta i basta

Jak powstała pizza, skąd wzięły się pierogi, czy zrazy to polska potrawa, kto wymyślił makaron i czy fasolka po bretońsku faktycznie pochodzi z Bretanii? O tym i o wielu innych "smacznych" tematach, o wielkich kucharzach, słynnych restauracjach i kultowych potrawach opowie Sławomir Walkowski w cyklu "Historie z kuchni".

Tytuł trzeciego wykładu to "Tagliatelle, rigatoni, papardelle, czyli pasta i basta". Ile jest rodzajów makaronu, gdzie powstał, kto skomponował najsławniejsze makaronowe dania - o tym już w kwietniu.

Sławomir Walkowski - dziennikarz przez lata związany z rozgłośniami Radio Arnet, Radio Plus i Radio Gdańsk, obecnie felietonista dwutygodnika "Pielgrzym". Magister historii i wielbiciel literatury oraz filmów science-fiction, autor książek wojenno-morskich "Wielkie polowanie" oraz "Niezłomny", pasjonat gotowania, jedzenia i podróżowania, żeglarz, narciarz i zapalony rowerzysta.

Na wykład zapraszamy 17 kwietnia o 17:30.