stat
Impreza już się odbyła

Hiszpania region katalonia

Mar i Muntanya, jak mówią Hiszpanie góry i morze. Ze względu na uwarunkowania geograficzne, położenie, oraz wpływy historyczne Katalonia to jeden z najbogatszych kulinarnie regionów w Hiszpanii. Tak jak sam naród, region ten cechuję otwartość na wpływy zewnętrzne, anarchizm, indywidualizm oraz kreatywność na tle pozostałych regionów.

wrz 29

niedziela, g. 10:00

bilety 220 zł
paź 30

środa, g. 17:30

Gdańsk,
bilety 189 zł
Na warsztatach odkryjemy skarby morza śródziemnego, popularne w tamtejszych przepisach takie jak: dorsz, dorada, żabnica czy krewetki będące owocem obfitych połowów na wodach Costa Brava i Costa Dorada. Dowiecie się o walorach kuchni wysokogórskiej dominujące głównie w rejonie Pirenejów w prowincji Lleida. Znajdziemy tam dania bazujące głównie na mięsie (dziczyzna, jagnięcina) dostarczające niezbędnych w tych specyficznych warunkach klimatycznych kalorii oraz dobrodziejstwie lasu (grzyby, ślimaki). To również kraina naturalnych serów przede wszystkim na bazie mleka koziego. Paletę smaków Katalonii uzupełniają produkty śródlądowych wyżyn czyli tzw. interioru. Są to bardziej dostępne w naszych warunkach drób , wieprzowina, warzywa i owoce. Katalonia słynie z wyrobu wspaniałych wędlin.

Przygotujemy:

- Pa amb tomàquet con Jamon Serrano (klasyczne grzanki z pasty pomidorowej z czosnkiem i hiszpańską oliwą podane z Serrano),
- Esqueixada (tradycyjna sałatka z suszonego dorsza z dodatkiem warzyw)
- Cargols a la llauna con aioli (pieczone ślimaki w pomidorach z sosem aioli )
- Fideua marinera con carne ( Paella z makaronem, krewetkami i jagnięciną)
-Crema Catalana ( tradycyjny deser)

Warsztaty poprowadzi Michał Sieczkowski