III Festiwal Czekolady
Gdańsk 2008
Kapituła Kulinarna Gdańskie Smaki ma zaszczyt zaprosić do obejrzenia III Festiwalu Czekolady - Gdańsk 2008 ,który odbędzie się w foyer kina NEPTUN w Gdańsku w dniach 4-7 grudnia br. Tradycyjnie najważniejszymi punktami programu Festiwalu będą wybory "Najsmaczniejszej czekolady", wybieranej spośród sześciu smaków, oraz wybory najładniejszej rzeźby, wykonanych przez uczniów i studentów szkół plastycznych. Mottem konkursu rzeźb jest "Gdańsk - Genius Loci". To właśnie publiczność odwiedzająca festiwal za pomocą kuponów konkursowych wyrazi swoją ocenę. Wśród osób, które trafnie wytypują najładniejszą rzeźbę i najsmaczniejszą czekoladę, rozlosowane zostanie pięć zestawów firmowych słodyczy Bałtyku w każdej konkurencji.
Nowością tegorocznej edycji Festiwalu jest konkursowa degustacja deserów marcepanowych w polewie czekoladowej, przygotowanych przez francuskiego mistrza cukiernictwa Yannicka Chauveta. Jego kunszt będzie można podziwiać podczas trwania Festiwalu. osoby, które za symboliczną złotówkę kupią deser marcepanowy i trafnie wytypują ten najsmaczniejszy - mają szansę na wygranie tortu czekoladowego francuskiego mistrza. Zapewne wielką atrakcją będą pokazy wykonywania czekoladowych dekoracji i rzeźby czekoladowej. W pierwszym pokazie weźmie udział Jarosław Wrzoskiewicz, Polak przygotowujący się do mistrzostw świata cukierników, natomiast drugi pokaz będzie realizowała Ilona Mazur, laureatka zeszłorocznego Festiwalu Czekolady.
Fani sztuki kolekcjonerskiej będą mogli obejrzeć kilkadziesiąt opakowań po czekoladzie wybranych z kilkutysięcznej kolekcji Marii Sokołowskiej. Arkana kunsztu produkcji czekolady będzie można zobaczyć podczas emisji filmu przygotowanego specjalnie dla potrzeb Festiwalu. Film ten będzie emitowany codziennie, w godzinach od 11 do 17.
Dla tych, którzy chcieliby "smak" Festiwalu zabrać do domu, firma Bałtyk przygotowała stoisko firmowe, będzie tam można kupić szeroką gamę wyrobów czekoladowych.
KONKURSY:
- "Najładniejsza rzeźba"
- "Najsmaczniejsza czekolada"
- "Najsmaczniejszy deser"