Kuchnia indyjska znana jest na całym świecie z największej ilości stosowanych przepraw i ziół, które nadają potrawom charakterystycznego smaku i aromatu. Indie to kolebka wielu religii, kultur i tradycji, w tym także kulinarnych. Spotkamy tu wyznawców islamu, buddyzmu, dżinizmu oraz hinduizmu - największej religii na Półwyspie Indyjskim. Hinduizm ma wpływ nie tylko na styl życia wyznawców, ale także na ich sposób odżywiania się.
Kuchnia indyjska jest jedną z najbardziej popularnych kuchni świata, a to dzięki emigrantom z Indii, którzy ją umiejętnie spopularyzowali. Przygotujecie klasyczne dania, poznacie kuchnię która stała się bardzo doceniana nie tylko w Indiach.
Przygotujemy:- lamb curry soup (pikantna zupa z baraniną i warzywami)
- samosy (hinduskie pierożki smażone z nadzieniem z ziemniaków, zielonego groszku, podawane z sosem Masala)
- balti paneer (hinduski ser paneer duszony z kolendrą i papryką w sosie jogurtowo-śmietanowym z dodatkiem curry)
- dalmakhani (fasola duszona w esencjonalnym sosie z aromatycznymi przyprawami i kolendrą)
- chicken curry (kawałki soczystego kurczaka w oryginalnych hinduskich smakach)
- gulab jamun (mleczne kulki wielkości orzecha włoskiego w syropie różanym)