stat
Impreza już się odbyła

JARMARK ŻUŁAWSKIE SMAKI I WARSZTATY KISZENIA KAPUSTY

22 listopada - 23 grudnia 2024

Gdańsk
Wstęp wolny

21 listopada - 23 grudnia 2025

Gdańsk
Wstęp wolny
JARMARK ŻUŁAWSKIE SMAKI + WARSZTATY KISZENIA KAPUSTY

2 i 3 grudnia Centrum Handlowe Osowa zaprasza na jarmark produktów regionalnych - Żuławskie Smaki!

Będzie to świetna okazja do tego, by zakupić zdrowe, regionalne produkty, których nie znajdziemy na co dzień w sklepach. Jarmark, który odbędzie się 2 i 3 grudnia, czynny będzie w godzinach otwarcia Centrum. Więcej informacji na www.chosowa.pl

Lista wystawców:
- Kuchnia Halinki - domowe pierogi z Żuław,
- Pan Niedźwiedź i jego Kuchnia ekstremalna, czyli wyjątkowe kiszonki,
- stoisko z ekskluzywnymi, domowymi przetworami z żuławskich malin, w tym przetworami bez pestek i prozdrowotnymi syropami,
- Żuławska Zagroda z ogórkami kiszonymi, curry, piklami i buraczkami - z żuławskich upraw,
- Mięsne Specjały z Borów - oferujące wędliny z 100% mięsa, bez konserwantów,
- Żuławski Dom Sera oraz Mleczarnia w Skarszewach z żuławskimi serami długodojrzewającymi,
- Żuławska Pasieka Wędrowna - z miodami i wyrobami pasiecznymi.

WARSZTATY KISZENIA KAPUSTY
3 grudnia, godz. 14:00 - 16:00
W ramach kolejnej edycji jarmarku Żuławskie Smaki odbędą się niezwykłe warsztaty z kiszenia kapusty - niezbędnego składnika świątecznych potraw. Wszystkie chętne osoby będą mogły się dowiedzieć, jak odpowiednio poszatkować, doprawić i właściwie ubić warzywo za pomocą tłuczka. Prowadzący opowiedzą o historii i tradycji kiszenia oraz wskażą na prozdrowotne korzyści płynące ze spożywania kiszonek. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się, jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej i jakie są różnice pomiędzy tymi produktami.

Warsztaty skierowane są głównie do dzieci, ale zachęcamy także rodziców, by wzięli w nich udział.

Lista wystawców:
- Kuchnia Halinki - domowe pierogi z Żuław,
- Pan Niedźwiedź i jego Kuchnia ekstremalna, czyli wyjątkowe kiszonki,
- stoisko z ekskluzywnymi, domowymi przetworami z żuławskich malin, w tym przetworami bez pestek i prozdrowotnymi syropami,
- Żuławska Zagroda z ogórkami kiszonymi, curry, piklami i buraczkami - z żuławskich upraw,
- Mięsne Specjały z Borów - oferujące wędliny z 100% mięsa, bez konserwantów,
- Żuławski Dom Sera oraz Mleczarnia w Skarszewach z żuławskimi serami długodojrzewającymi,
- Żuławska Pasieka Wędrowna - z miodami i wyrobami pasiecznymi.

Więcej informacji na www.chosowa.pl