W świecie pełnym sprzecznych porad i modnych zaleceń coraz trudniej zrozumieć, co naprawdę służy naszemu zdrowiu. Dlatego zapraszamy na cztery spotkania, podczas których przyjrzymy się temu, jak sposób odżywiania wpływa nie tylko na ciało, ale też na pamięć, nastrój i ogólne samopoczucie. Będzie mowa o tym, jak oddzielać wiedzę od mitów, jak wspierać pracę mózgu, jak dbać o kości i układ krążenia - a także jak budować codzienne nawyki, które wzmacniają odporność psychiczną. Bez diet cud, bez straszenia i bez przesady.
Jemy coraz więcej, ale często dostarczamy mózgowi coraz mniej tego, czego mu naprawdę potrzeba. Przetworzona żywność, cukry proste i brak regularności w odżywianiu, nie tylko obciążają ciało, ale też pogarszają nastrój i odporność psychiczną.
Na trzecim spotkaniu w cyklu prowadzonym przez psychologa i dietetyka Michała Malinowskiego w bibliotece Koc i Książka, porozmawiamy o tym, jak sposób odżywiania wpływa na emocje, koncentrację i poziom stresu. Dowiemy się też, co możemy zmienić, by na co dzień mieć więcej spokoju, równowagi i siły.
Zapraszamy serdecznie do biblioteki Koc i Książka - będzie czas na dyskusję i pytania! Wstęp wolny.
***
Michał Malinowski - psycholog i dietetyk, który patrzy na zdrowie szerzej niż przez pryzmat kalorii czy tabel z makroskładnikami. Łączy aktualną wiedzę z zakresu dietetyki z praktyczną psychologią, bo ma świadomość tego, że zdrowie to nie suma kalorii, ale sposób, w jaki myślisz, jesz i żyjesz na co dzień.
Autor "lekkiego bloga", stałego elementu portalu Trojmiasto.pl, oraz współtwórca audycji "Pojedzmy sobie dobrze" w Radiu Gdańsk. Z humorem i zaangażowaniem obala dietetyczne mity, promując zdrowy rozsądek zamiast cudownych diet.
Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.