Tomek Jakubiak na nowo odkrywa smaki z różnych miejsc w Polsce i inspiruje się nimi w swojej kuchni. Produkty lub potrawy charakterystyczne dla odwiedzanego miejsca są dla Tomka punktem wyjścia do pełnego pasji gotowania autorskich przepisów.
"Jakubiak lokalnie" jest podróżą w poszukiwaniu smaków, zarówno tych mocno zakorzenionych w naszej kulturze, jak i tych zapomnianych czy niedocenionych. Tomek promując sezonowe i rodzime produkty poprowadzi warsztaty kulinarne na pełnym luzie. Nie zabraknie jednak merytorycznej wiedzy, nie tylko nakarmimy ciało, ale ukoimy duszę. Gotowe potrawy odmienią spojrzenie na kuchnie regionalną. Tego promować będziemy kuchnię z różnych regionów Polski. Podczas warsztatów każdy z produktów zostanie dokładnie omówiony łącznie z praktycznymi poradami i trikami.
Przygotujemy:
-zupa rybna na sandaczu
-gołąbki z kaszą mazurską i szarpanym mięsem z lubczykiem
-kluska szagówki ze smażoną kapustą kiszoną
-kopytka z masłem palonym, pesto szczawiowym i kozim serem
-ragout z kabaczka, suszonych śliwek i domowego przecieru pomidorowego
-sałatka z makaronu orzo, kiełbasy kindziuk i pomidorowo-malinowego dresingu
-fasolka szparagowa z mieloną jagnięciną