Tomek Jakubiak na nowo odkrywa smaki z różnych miejsc w Polsce i inspiruje się nimi w swojej kuchni. W kolejnych odcinkach nowej serii kucharz podróżuje po Polsce, szukając kulinarnych ciekawostek. Produkty lub potrawy charakterystyczne dla odwiedzanego miejsca są dla Tomka punktem wyjścia do pełnego pasji gotowania autorskich przepisów.
Najwybitniejsi kucharze świata kreujący trendy światowej gastronomii gotują z lokalnych składników i przygotowują potrawy w zależności od sezonu. Zgodnie z filozofią słynnych szefów "Jakubiak lokalnie" jest podróżą w poszukiwaniu smaków, zarówno tych mocno zakorzenionych w naszej kulturze, jak i tych zapomnianych czy niedocenionych. Tomek promując sezonowe i rodzime produkty poprowadzi warsztaty kulinarne na pełnym luzie. Nie zabraknie jednak merytorycznej wiedzy, nie tylko nakarmimy ciało, ale ukoimy duszę. Gotowe potrawy odmienią spojrzenie na kuchnie regionalną. Tego promować będziemy kuchnię z różnych regionów Polski. Podczas warsztatów każdy z produktów zostanie dokładnie omówiony łącznie z praktycznymi poradami i trikami.
Co przygotujemy:
Zupa rybna z dodatkiem pomidorów i pikantnych klopsików rybnych
Wątróbka cielęca duszona w grzybach z kluskami śląskimi
Domowy makaron z sosem z pieczonej papryki, dyni i koziego sera
Soczysty kurczak zagrodowy w panierce z wódki, miodu i orzechów podany z puree buraczanym
Grillowany półgęsek z kwaskowatą sałatką z listków brukselki i roszponki plus sos przecierany ze śliwek i ouzo
Gołąbki z drobną kaszą i dorszem w sosie białym
Nerki cielęce duszone z cebulą i selerem naciowym plus grillowana chałka i sałatka z pieczonych marchewek
Kopytka ze słodkich ziemniaków z kotlecikami z dzika w ciemnym sosie