stat
Impreza już się odbyła

Przed nami VII edycja Jarmarku "Żuławskie smaki" w Centrum Handlowym Osowa. Przez dwa dni - w dniach 4-5 marca - na klientów CH Osowa czekają zdrowa żywność regionalna oraz dobra zabawa.

gru 7

niedziela, g. 13:00 - 20:00

Gdańsk, Park Diany
Wstęp wolny
gru 14

niedziela, g. 10:30

Gdynia, ul. Portowa 2
Wstęp wolny
Podczas pobytu w Centrum Handlowym Osowa w pierwszy weekend marca klienci będą mogli skosztować potraw prosto z Żuław. Obok dobrze znanych gościom Jarmarku stoisk z kiszonkami, serami, miodami i pierogami, pojawią się nowi wystawcy z takimi produktami jak jaja od szczęśliwych kur, masło, twaróg, śmietana, domowe ciasta i tradycyjne wyroby mięsne.

Atrakcją tej edycji Jarmarku "Żuławskie smaki" będzie premiera nowej partii sera Werderkäse, a klienci CH Osowa będą świadkami rozcięcia jego pierwszego kręgu. Werderkäse to tradycyjny ser żuławski wytwarzany przez Menonitów, którzy w połowie XVI wieku pojawili się na Żuławach jako osadnicy z Niderlandów i północnych Niemiec. Receptura tego przysmaku została odtworzona w Żuławskim Domu Sera - zabytkowym domu podcieniowym w Żelichowie - Cyganku. W trakcie degustacji klienci CH Osowa będą mogli zobaczyć sprzęt serowarski oraz porozmawiać z Jackiem Opitzem, jedną z osób odpowiedzialnych za rekonstrukcję historycznego sera.

Wydarzeniu będą towarzyszyć muzyka na żywo oraz bitwa smaków "Kiszone vs. Kwaszone". Młodzież związana z inicjatywą ZaŻUŁAWialnia przybliży gościom Jarmarku historię regionu oraz przeprowadzi konkurs z gadżetami regionalnymi jako nagrodami. Z kolei członkowie zrzeszenia Żuławskie Smaki opowiedzą o swojej misji propagowania tradycyjnej żywności wiejskiej, a na najmłodszych klientów CH Osowa czekają kącik zabaw z kolorowankami oraz konkurs z nagrodami.

"Pierwszy weekend marca to kolejne spotkanie z Jarmarkiem 'Żuławskie smaki' w CH Osowa. Przed nami siódma odsłona festiwalu smaków, który zdobył już wierne grono miłośników spośród klientów naszego centrum. W najbliższy weekend znów będzie można skosztować i zakupić pyszne kiszonki, sery, miody, pierogi czy ciasta domowe. Zapraszamy!" - mówi Aleksandra Słowińska, dyrektor Centrum Handlowego Osowa.

Jarmark "Żuławskie Smaki" będzie czynny w godzinach otwarcia galerii - w sobotę w godzinach 10:00 - 21:00 oraz w niedzielę w godzinach 10:00 - 20:00.

POGLĄDOWY SCENARIUSZ JARMARKU

SOBOTA 4.03.2017

godz. 12:00 OTWARCIE JARMARKU
- powitanie gości, zaproszenie na Jarmark Żuławski oraz prezentacja wystawców i atrakcji
godz. 13:00 ZaŻUŁAWialnia
- przedstawienie inicjatywy ZaŻUŁAWialnia
- rozmowa o Żuławach
- konkurs dla klientów
godz. 14:00 PREMIERA SERA WERDERKÄSE
- rozmowa z Jackiem Opitzem odpowiedzialnym za rekonstrukcję historycznego sera
- uroczyste przecięcie pierwszego kręgu trzeciej partii sera
- degustacja
godz. 15:00 TAJEMNICE KUCHNI PANA NIEDŹWIEDZIA
- rozmowa z Panem Niedźwiedziem na temat odtwarzania staropolskich receptur
godz. 16:00 ŻUŁAWSKA ZAGRODA
- rozmowa z Adamem Spirewskim na temat inicjatywy Żuławskie Smaki
- BITWA SMAKÓW (Kiszone vs Kwaszone) - zaproszenie na scenę ochotnika, który porówna smak ogórka kiszonego i kwaszonego. Przedstawienie różnic między tymi dwoma produktami.
godz. 17:00 BUDOWA ULA
- rozmowa z pszczelarzem w stroju roboczym
- rozłożenie ula na części i krótka opowieść o pasiekach wędrownych
godz. 17:30 SPECJAŁY Z BORÓW
- rozmowa z Joanną Zarembską na temat najwyższej jakości mięsa
- powitanie Specjałów z Borów w zrzeszeniu Żuławskie Smaki

NIEDZIELA 5.03.2017
godz. 12:00 OTWARCIE DRUGIEGO DNIA JARMARKU
- powitanie gości, zaproszenie na Jarmark Żuławski oraz prezentacja wystawców i atrakcji
godz. 13:00 TAJEMNICE KUCHNI PANA NIEDŹWIEDZIA
- rozmowa z Panem Niedźwiedziem na temat odtwarzania staropolskich receptur
godz. 14:00 PREMIERA SERA WERDERKÄSE
- rozmowa z Jackiem Opitzem odpowiedzialnym za rekonstrukcję historycznego sera
- uroczyste przecięcie pierwszego kręgu trzeciej partii sera
- degustacja
godz. 15:00 BUDOWA ULA
- rozmowa z pszczelarzem w stroju roboczym
- rozłożenie ula na części i krótka opowieść o pasiekach wędrownych
godz. 16:00 ŻUŁAWSKA ZAGRODA
- rozmowa z Adamem Spirewskim na temat inicjatywy Żuławskie Smaki
- BITWA SMAKÓW (Kiszone vs Kwaszone) - zaproszenie na scenę ochotnika, który porówna smak ogórka kiszonego i kwaszonego. Przedstawienie różnic między tymi dwoma produktami.
godz. 17:00 SPECJAŁY Z BORÓW
- rozmowa z Joanną Zarembską na temat najwyższej jakości mięsa
- powitanie Specjałów z Borów w zrzeszeniu Żuławskie Smaki
godz. 18:00 WRĘCZENIE DYPLOMÓW DLA NAJLEPSZYCH WYSTAWCÓW JARMARKU

AKCJE TOWARZYSZĄCE JARMARKOWI
SOBOTA / NIEDZIELA:
godz. 12:00-18:00 KĄCIK DLA DZIECI - balony, kolorowanki, konkurs na najpiękniejszą kolorowankę
godz. 12:00-18:00 muzyka na żywo (akordeon)

alert Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.