Druga w tym roku edycja jarmarków żywności ekologicznej i tradycyjnej rozpoczęła się w minioną środę w Galerii Przymorze. Sympatycy smacznych i zdrowych przetworów mogą rozkoszować się specjałami od regionalnych dostawców do 17 lutego.
Jarmarki Dziadka Mateusza, jako nowe wydanie dotychczasowych ekologicznych jarmarków, cieszą się stałą, niesłabnącą popularnością. Smakowita i aromatyczna aura wydarzenia za każdym razem przyciąga do Galerii Przymorze pokaźne grono odwiedzających.
Wielką zaletą całego przedsięwzięcia jest możliwość degustacji wielu produktów oraz szansa na uzyskanie cennych informacji na temat powstawania wyrobów i ich składu, bezpośrednio od wytwórców.
Uczestnicy nadchodzących Jarmarków będą mogli zaopatrzyć swoje spiżarnie w:- dojrzewające sery korycińskie, przygotowywane w różnych odsłonach,
- jedyne w Polsce miody nierozgrzewane, zachowujące swoją biologiczną aktywność,
- domowe, naturalne ciasta prosto od pań z koła gospodyń wiejskich,
- staropolskie wędliny kaszubskie, wędzone dymem z drewna liściastego,
- 400 kompozycji przypraw, które nie zawierają sztucznych barwników ani glutaminianu,
- tradycyjne pieczywo na naturalnym zakwasie,
- herbaty z Turcji i Azerbejdżanu,
- rękodzieło: obrusy haftowane,
- i wiele innych.
Szczególną cechą produktów dostępnych na jarmarku jest ich wyrazisty, niepowtarzalny smak i aromat. Dla odwiedzających będzie to niewątpliwie wspomnienie smaków dzieciństwa i prawdziwa uczta dla podniebienia. Nasi wystawcy oferują produkty bardzo wysokiej jakości, niejednokrotnie potwierdzone specjalnymi certyfikatami, czy nawet stosowną zgodą ministerialną na sprzedaż wędlin wędzonych przy użyciu dymu, czyli w tradycyjny sposób. To wszystko wpływa na zadowolenie naszych Klientów i na popularność samego wydarzenia - mówi Agnieszka Wojtaszczyk, dyrektor Galerii Przymorze.
Każde stoisko będzie dostępne dla odwiedzających w godzinach otwarcia Galerii Przymorze od 14 do 17 lutego.