W sobotni poranek, 29 września, zapraszamy na wspólne przygotowywanie jesiennych przetworów.
Działa to tak - dary natury zamykamy w słoiku i delektujemy się kiedy tylko przyjdzie ochota. Osobiście uważamy, że to najlepszy sposób na schwytanie słońca!
Przetwory to skoncentrowany smak i aromat owoców i warzyw. To świetny dodatek do śniadań, obiadów i deserów. Istnieją pewne wyjątkowo dobre połączenia smaków i zapachów, których konfiguracje zamierzamy Wam zdradzić! Razem przyrządzimy aromatyczne i pyszne, słodkie oraz słone, pełne witamin i kolorów weki na mroźną zimę.
Nasze hasło to jedz sezonowo i lokalnie. I chcemy, aby Wasze półki w spiżarni były tak ciężkie jak gałęzie drzew owocowych tego roku!
Dlatego na warsztatch zrobimy pełną słodyczy, ale zdrową nutellę z węgierek oraz rozgrzewajacą konfiturę z jabłek i karmelizowanego imbiru.
Pokażemy, jak użyć pigwy w przetworach i usmażyć chutney z dyni, a gorczycę wymieszamy z gruszkami na... grrrusztardę! Zamarynujemy bakłażany w oliwie z pietruszką, a paprykę upieczemy i zrobimy z niej bardzo esencjonalną pastę z orzechami. Na końcu wspólnie ugotujemy i zjemy zupę dyniową, abyście nie wychodzili od nas głodni!
Oczywiście, wszystkie powstałe przetwory będziesz mógł/mogła zabrać w słoikach do domu:
- nutella z węgierek
- jabłka/gruszki z imbirem
- pasta z pieczonych papryk z orzechami laskowymi
- bakłażany w oliwie
- chutney z dynią
- marmolada z pigwy
- grursztarda