Sznëka z glancã, Cytronszpajza, Pùlwerkùch to wyjątkowe nazwy, prosto z kaszubskiej kuchni! Udajmy się w podróż pełną smaków, w których kryje się kaszubska historia. Spotkajmy się na tarasie Muzeum Miasta Gdyni, przy wspólnym stole by wspólnie celebrować tegoroczne Europejskie Dni Dziedzictwa Narodowego i ich temat Smaki Dziedzictwa. A wszystko to w ramach Klubu Doborowego Towarzystwa.
Spotkanie poprowadzą Olga Borkowska, ceniona gdyńska kreatorka smaku i szefowa cateringu Chełpliwe Pudeła oraz Gosia Bujak, koordynatorka Klubu Doborowego Towarzystwa. Wspólnie przygotujemy, a potem skosztujemy kaszubskie dania w nowoczesnej wersji.
Na warsztaty zapraszamy wszystkich gdyńskich seniorów.
Wszelkie pytania dotyczące najbliższych spotkań można kierować do koordynatorki Klubu Gosi Bujak, mailowo: m.bujak@muzeumgdynia.pl lub telefonicznie: 58 662 09 35.
Olga Borkowska nadzoruje produkcję i przygotowuje menu Chełpliwych Pudeł czyli trójmiejskiego cateringu wegańskiego. Szefowała w kuchni gdyńskiej restauracji Główna Osobowa, a doświadczenie zdobywała w najlepszych restauracjach w Polsce i za granicą. Widzi w gotowaniu nieograniczone pole możliwości, niekończącą się naukę, kwestionowanie, obserwowanie i tworzenie. Jeść lubi od zawsze, a przyjemność z karmienia ludzi datuje na ten sam czas.
Prowadzenie: Olga Borkowska (Chełpliwe Pudeła); Gosia Bujak (Ośrodek Edukacji Muzeum Miasta Gdyni)