Czym tak naprawdę jest kawa? Jaki jest jej naturalny smak? Czy powinna być czarna jak noc i gorąca jak piekło? Czy może smakami i aromatami bliżej jej do czerwonego wina?
Podczas warsztatów pokażemy skąd bierze się smak kawy i co na niego wpływa. Sprawdzimy jakie aromaty w niej drzemią i co pomoże je wydobyć. W ślepych testach spróbujemy 100% Arabiki i Robusty, ciemno i jasno wypalonej kawy oraz kawy świeżej i wypalonej kilka miesięcy wcześniej.
Spróbujemy kaw z różnych segmentów rynku, od komercyjnej kawy sklepowej, przez Fine i Speciality Coffee aż po Cup of Excellence - jedną z najlepszych kaw świata obalając mit Kopi Luwak i Jamaica Blue mountain. Uczestnicy warsztatów poznają proces cup tastingu, czyli metodę oceny kaw stosowaną przez profesjonalistów, m. in. na plantacjach kawy i w palarniach.
Po warsztatach będziecie wiedzieli gdzie szukać dobrej kawy i jak ją wybrać, by trafiła w Wasze gusta.
Kto prowadzi?Marcin Makiato Wójciak
Od kilku lat związany ze światem kawy. Na co dzień prowadząc własną firmę Makiato, współtworzy kulturę kawową w Polsce. Promuje picie świeżo palonej, stuprocentowej Arabiki. Szkoli baristów, edukuje klientów kawiarni przez warsztaty, degustacje i pokazy, współorganizuje i sędziuje konkursy. Tworzy Krakowską Kooperatywę Kawową. Specjalizuje się w alternatywnych dla ekspresu ciśnieniowego metodach zaparzania kawy oraz w mieszaniu kawy z alkoholem.