stat
PATRONAT

Zapraszamy na 10. sezon Kina na Szekspirowskim.

Bulion i inne namiętności
La passion de Dodin Bouffant, reż. Anh Hung Tran, 2023, Francja, 2h 25m

Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung (Rykszarz, Zapach zielonej papai) udowadnia, że zdecydowanie tak! Bulion i inne namiętności (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia. 

Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje. 

Zobacz relację z poprzedniej edycji (2025)

Adam Woronowicz laureatem Diamentowego Klapsa Adam Woronowicz laureatem Diamentowego Klapsa

Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelmea Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną Bulionu i innych namiętności odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów Uczty Babette nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!

alert Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.

Kup bilet
sie 25

poniedziałek, g. 20:30

bilety 22 zł
przedsprzedaż 20 zł
Kup bilet
sie 29

piątek, g. 21:30

Gdynia, Oksywie, ul. Śmidowicza 49
Wstęp wolny